appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Slecht weer laat intensieve zoektocht opvarenden viskotter 'Lummetje' niet toe'

ANP
vrijdag 29 november 2019 | KRO-NCRV |

De schepen die donderdag zochten naar de vermiste viskotter UK 165 liggen nu in de haven van Den Helder. "Het slechte weer laat een intensieve zoektocht momenteel niet toe. De golven zijn hoger dan drie meter, dat is heel gevaarlijk", zegt Geert Post, locoburgemeester op Urk in het NPO Radio 1-programma 1 op 1

Binnen de gemeenschap heerst grote verslagenheid, zegt Post. "De spanning is ontzettend groot, de onzekerheid is martelend. Wij hopen van harte dat de twee drenkelingen nog gevonden worden, maar de kans wordt steeds kleiner."

'Slecht weer laat intensieve zoektocht opvarenden viskotter 'Lummetje' niet toe'

De Urker vissersboot is sinds donderdagochtend vermist. "Er ligt nu een schip van de kustwacht bij de plek van de ramp, die houdt de zaak in de gaten. Verder zijn er geen activiteiten", zegt locoburgemeester Geert Post (SGP), tevens wethouder visserij.

'Dit hakt er diep in'

"Urk is vis. Urk is visserij. Alle families op Urk zijn ermee verbonden. Dit hakt er verschrikkelijk diep in", zegt Post. "Er is helaas geen familie op Urk te bekennen die geen familieleden heeft achtergelaten op zee. Mijn zoon zat met een van de vermisten in de klas. Tijdens het crisisoverleg keken we naar een schilderij aan de muur. Daar stond dat schip op."

Achter de schermen wordt keihard gewerkt, vertelt Post aan presentator Sven Kockelmann. De golven bij de plek van de ramp, een paar kilometer ten westen van Texel, zijn hoger dan drie meter. "We verwachten dat de duikers morgen naar beneden kunnen gaan." De kustwacht verwacht dan gunstig weer.

'Kans op terugvinden lichamen bijna nihil'

Jurie van den Berg is oud-visser en kent de geschiedenis van de scheepsrampen op Urk. "Als ik heel nuchter en reëel ben, dan is de kans dat de twee opvarenden worden teruggevonden nihil. In deze tijd van het jaar, in deze weersomstandigheden. Het is deze week ook nog eens springtij."

"Familieleden van de twee opvarenden UK 165 zijn ook verloren gegaan op zee. Hun namen staan op het Urker vissersmonument", zegt Van den Berg, auteur van het boek Een zee van tranen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1