appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Neergeschoten advocaat buiten levensgevaar, politie zoekt schutter

AFP
woensdag 6 november 2019 | NOS | NTR | Redactie

In de Duitse stad Gronau, net over de grens bij Enschede, is vanmorgen de Nederlandse advocaat Philippe Schol (43) neergeschoten. Hij liep op straat toen hij vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar was na het schietincident wel aanspreekbaar en verkeert niet in levensgevaar.

Schol woont in Duitsland, maar werkt in Enschede. Hij werd al enige tijd bedreigd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. De NCTV heeft na een melding van de Nederlandse Orde van Advocaten contact opgenomen met de politie, het Openbaar Ministerie en ook de Duitse autoriteiten.

Verslaggever Marc-Robin Visscher is ter plaatse. Rond 17.00 uur spreekt Lara Rense in Nieuws en Co met hem. 

Op basis van de informatie die bekend was, is een dreigingsanalyse gemaakt. Aan beide kanten van de grens zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Wat die maatregelen zijn, wil de NCTV niet kwijt. De regionale krant Tubantia schrijft dat Schol een tijdje persoonsbeveiliging had.

De Orde is geschokt en spreekt van een liquidatiepoging. "Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. Dat laat dit incident ook weer zien."

Nederlandse auto

Volgens de Duitse politie zaten in de auto vanwaaruit Schol werd beschoten meerdere personen, "volgens ooggetuigen mogelijk van zuidelijke afkomst". De kleine witte auto waar naar wordt gezocht, had een Nederlands kenteken. De Nederlandse politie assisteert de Duitse collega's bij het onderzoek.

Een buurman van Schol zegt tegen de regionale krant Tubantia dat hij drie schoten heeft gehoord. Nadat hij 112 had gebeld, ging hij kijken en zag dat Schol in zijn bovenbeen was geraakt. Schol zou tegen zijn buren hebben gezegd dat hij door twee Marokkanen die hij kent was beschoten, schrijft Tubantia.

Uitspraken Luttikhuis

Schol was onder meer curator bij het faillissement van sportschool Olympic Gym in Losser. Die sportschool is begin oktober beschoten. Dat was precies een jaar na het faillissement zegt Carl Luttikhuis, deken van de Orde van Advocaten in Overijssel.

"Ik sluit niet uit dat het incident met dat faillissement te maken heeft", zegt Luttikhuis. "Het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool. De dreiging die daarvan uitging, is door de Orde van Advocaten zeer serieus genomen en er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan."

Eddy Kolkman, de advocaat van de voormalige sportschooleigenaar, is verbaasd over de uitspraken van Luttikhuis. "Heel gewaagd voor een deken van de Orde van Advocaten om dit zo te zeggen. Of Luttikhuis moet dingen weten die ik niet weet", zegt hij in dezelfde krant.

"Als ik deken was zou ik iemand niet zo openlijk durven beschuldigen als ik het niet met zekerheid wist. Ik heb zelf geen enkele aanwijzing dat mijn cliënt hierbij betrokken zou zijn."

Gijzeling

Het AD schreef in januari van dit jaar dat Schol aangifte had gedaan van diefstal van de inboedel van de sportschool en dat hij sterk de indruk had dat de eigenaar de sportschool had gebruikt om zijn verdiensten van een wietplantage wit te wassen.

Ook heeft Schol de eigenaar een week laten gijzelen, omdat hij onvoldoende zou hebben meegewerkt aan de afwikkeling van het faillissement. Kolkman noemde de beschuldigingen "ongefundeerd".

De Nederlandse politie onderzoekt mogelijke verbanden tussen de schietpartij in Gronau en gebeurtenissen in Twente. "Er gaat in de media veel informatie rond over de link naar een eerder incident bij een sportschool in Losser. Of die link er is en of er meer betrokkenen zijn, moet blijken uit het onderzoek", zegt de Nederlandse politie.

Derk Wiersum

De Overijsselse deken Luttikhuis verwacht dat de beschieting grote gevolgen heeft voor de advocatuur. "Dat dit gebeurt, is bizar. Gewoon voor je huis. Dit is heel ernstig", zei hij tegen de NOS. "Het zal ongetwijfeld opnieuw leiden tot een discussie in hoeverre we advocaten, officieren en rechters moeten beschermen."

Het is de tweede keer in korte tijd dat een advocaat onder vuur is genomen. In september werd Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak Marengo.

Hoofdverdachten in die zaak Ridouan Taghi en Said Razzouki gelden als de meest gezochte criminelen van Nederland.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1