appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Perstribune
STER Advertentie

Het stadje Nieuwkoop snakt naar een oplossing voor de stikstofproblematiek

ANP
dinsdag 24 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Met de belangrijkste Natura 2000-gebieden binnen de grenzen van gemeente, snakt het stadje Nieuwkoop naar een oplossing voor het stikstofprobleem. Net als in tal van gemeente liggen bouwprojecten stil, omdat er teveel stikstof vrijkomt, wat slecht is voor het milieu.

Het stadje Nieuwkoop heeft een uitdaging extra: "Alles zit hier zo’n beetje tegen het Natura 2000-gebied aan, dus dat is een uiterst complex gebied", zegt wethouder van de Nieuwkoop, Guus Elkhuizen, in Radio EenVandaag.

Nieuwkoop snakt naar oplossing stikstofprobleem

Onmogelijke opgave

"Onze gemeente moet bij elk initiatief een stikstofplan maken met de stikstofdepositie 0. Het bouwen van een woning, het aanleggen van natuurgebieden, overal moet een stikstofdepositie van 0 voor zijn. Dat is voor vele een onmogelijke opgave, tenzij je iets te compenseren hebt", zegt Elkhuizen.

Jan Willem Erisman, bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de VU in Amsterdam, beschikt over de cijfers. "Er zijn nu zo’n 18.000 projecten geïdentificeerd die stil liggen. ABN Amro maakte onlangs bekent dat deze belemmering in totaal 14 miljard gaat kosten. Maar het blijft koffiedik kijken omdat je niet weet wat er gaat gebeuren, welke projecten er wel en niet door kunnen gaan."

Net als in de bouwsector, vrezen ook boeren voor de gevolgen van het nieuwe stikstofbeleid. Melkveehouder Theo Kemp uit Nieuwkoop maakt zich zorgen. In een video van EenVandaag licht hij toe: 'Wat als straks niks meer mag?'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees hier hoe de gemeente Nieuwkoop verlamd is door het stikstofprobleem, juist door de hoeveelheid natuur in de omgeving.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1