appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Spyshops in Amsterdam moeten vergunning hebben, 'het faciliteert de georganiseerde misdaad'

ANP
dinsdag 24 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De spyshops in Amsterdam worden aangepakt. Deze winkels hebben vaak criminele klanten en handelen met grote contante bedragen. Dat blijkt uit politieonderzoek. Burgemeester Halsema wil dat spyshops binnen 8 weken over een vergunning beschikken. In Radio EenVandaag reageert Mick van Wely, misdaadverslaggever van de Telegraaf: "Spyshops faciliteren de georganiseerde misdaad."

Spyshops hebben criminele klanten

In spyshops worden onder andere afluisterapparatuur en verborgen camera's verkocht. "Het gros van de klanten bestaat uit criminelen. Het is te gek voor woorden dat een horecazaak een vergunning moet hebben en een spyshop niet. Je kunt dan de opening van een zaak tegenhouden, of een shop sluiten als niet aan de regels wordt gehouden", aldus Van Wely. 

Spyshophouder Dick Offringa is één van de Amsterdamse winkeliers die aan de vergunningsplicht moet gaan voldoen. Hij heeft er gemengde gevoelens bij, vertelt hij tegen Laura Kors, verslaggever van Radio EenVandaag. "Ik doe dit al 41 jaar, maar ik vind het wel raar dat het nu aan het einde van mijn carrière voelt alsof ik onder curatele word gesteld. Ik hou me aan de regels en zoek de criminaliteit niet op."

Aanwijzingsbesluit

Burgemeester Halsema heeft haar besluit vastgelegd in een Aanwijzingsbesluit, ingezien door EenVandaag. Halsema: "De producten die in spyshops worden aangeboden worden veelal afgenomen door criminelen en gebruikt voor zware criminaliteit en excessief geweld. De openbare orde wordt daardoor ernstig verstoord, zoals bijvoorbeeld ondervonden bij liquidaties en andere schietpartijen (met soms willekeurige slachtoffers) die hebben plaatsgevonden in Amsterdam."

Voorheen werden spyshops nog als 'gewone' winkels behandeld, maar met deze aangekondigde vergunningsplicht wil de gemeente Amsterdam strenger toezicht en handhaving op de branche mogelijk maken. Op vergunningsaanvragen van spyshops zal de Wet Bibob van toepassing zijn. Betrokken ondernemers kunnen daardoor worden getoetst op integriteit en eventuele criminele banden.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1