appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Geschokt reageren op salafisme is niet geloofwaardig'

ANP
woensdag 11 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Op salafistische moskeescholen wordt kinderen geleerd dat mensen met een andere geloofsovertuiging de doodstraf verdienen. Schokkend nieuws? "Dit is al jaren een probleem", aldus docent integrale veiligheidskunde Gert Jan Geling.

Stand.nl: Salafistisch onderwijs is een gevaar voor de samenleving

Niet meer geloofwaardig

Het zou gaan om zo’n 1000 kinderen verspreid over 50 scholen door het hele land onderzochten NRC en Nieuwsuur. Naar aanleiding van deze berichtgeving willen fractievoorzitters Gert-Jan Seegers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) de wet aanpassen, zodat de onderwijsinspectie wel kan ingrijpen in het informele onderwijs.

Volgens Gert Jan Geling, gespecialiseerd in de islam en radicalisering, is het niet geloofwaardig dat politici nu geschokt reageren. "Journalisten en Arabisten geven al jaren aan dat dit een groeiend probleem is. Als je dan steeds geschokt reageert vind ik dat niet meer geloofwaardig klinken", zegt hij vanmorgen in Spraakmakers

Mainstream

Zelf is Geling werkzaam als docent integrale veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool. Hij is niet geschokt door het lesmateriaal. "Het zijn redelijk mainstream uitgangspunten, die vrij breed gedeeld worden onder salafisten. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd", aldus Geling.

Hoe ziet de samenleving er over dertig jaar uit als we dit laten doorgroeien?

Gert Jan Geling

"Wat wordt onderwezen is een stukje theorie. Ik zeg niet dat het geen gevaar vormt voor de samenleving, maar er zijn nog extremere varianten te bedenken." Geling denkt wel dat dergelijk onderwijs de rechtsorde op den duur ondermijnt. "Hoe ziet de samenleving er over dertig jaar uit als we dit laten doorgroeien?"  

Hard aanpakken

CDA-Kamerlid René Peters vindt dat de salafistische scholen hard aangepakt moeten worden. "Dit wordt nu te makkelijk geschaard onder vrijheid van meningsuiting, maar kannibalisme is geen kwestie van smaak, zeggen we dan maar."

Hij wil dat de scholen onder toezicht worden gesteld, de buitenlandse financiering wordt afgesneden en hij wil de reguliere moslims dichtbij houden. "Ik denk dat er nu niemand is die zegt: 'dit lost zichzelf wel op'. We moeten een lange adem hebben om dit weer stevig te laten krimpen."

De underdog

Geling waarschuwt voor al te veel "bombarie" als het gaat om de aanpak van salafisme. "Je moet oppassen dat je dan niet het tegenovergestelde effect bewerkstelligt, dat zag je ook bij het Haga Lyceum. Salafisme werd de underdog en ouders gingen juist hun kinderen naar die school brengen."

De islamkenner benadrukt nogmaals: dit vraagt om een langetermijnstrategie. 

Stand.nl: Salafistisch onderwijs is een gevaar voor de samenleving

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1