appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Politie is gevoeliger voor geweld geworden'

ANP
woensdag 4 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

We praten onszelf aan dat we in een trend zitten waarin iedereen 'zomaar' geweld tegen de politie gebruikt. Dat zegt Marnix Eysink Smeets woensdag in Spraakmakers. "Het is niet zo dat het gezag van de politie op de straat de afgelopen jaren enorm is afgenomen", aldus de lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid van Hogeschool Inholland. 

Stand.nl: Geweld tegen agenten is onvermijdelijk

Geweldincidenten 

De aanleiding van deze discussie komt voort uit frustratie die veel politieagenten hebben na het geweldincident bij een trouwstoet afgelopen weekend in Rotterdam. Hierbij werd een agent bewusteloos geslagen. Uit berichten op het interne communicatiekanaal van de Nederlandse politie zou blijken dat agenten er geen vertrouwen meer in hebben dat er iets aan dit soort incidenten wordt gedaan. De kritiek richt zich ook op korpschef Erik Akerboom, die te laat zou hebben gereageerd op het incident. 

Part of the job 

Toch is geweld tegen de politie eigenlijk 'part of the job,' zegt Eysink Smeets. "Het wil niet zeggen dat je elke gewelduiting zomaar moet pikken, maar we hebben politieagenten om ervoor te zorgen dat als mensen gekke dingen doen ze gestopt worden. En daar horen helaas ook mensen bij die geweld gebruiken."

Volgens Eysink Smeets is de tolerantie voor geweldsgebruik bij de politie gedaald sinds de reorganisatie. "Dat vind ik een heel belangrijk punt. Sinds de reorganisatie is de moraal bij de politie achteruitgegaan. Men voelt zich in de steek gelaten door het politiek bestuur." 

In de steek gelaten 

Dat de politie in de steek gelaten is door het bestuur, voelt ook Hans Schoones, voorzitter van politievakbonk ANPV. "Er waren zo verschrikkelijk veel bezwaren tegen de Nationale Politie, maar tegen wil en dank is het toch doorgegaan. En het is géén succes. Collega’s zijn teleurgesteld en gefrustreerd wat er de afgelopen jaren met hen is gebeurd."  

Complex 

Maar volgens Ruud Verkuilen, programmamanager geweldsincidenten bij de Nationale politie, is er de afgelopen jaren wel goed geluisterd naar de agenten en de vakbonden. De frustratie over geweld tegen de politie is een complex probleem, zegt hij. "Er is niet een killer application. We kunnen het niet van het ene op andere moment oplossen." 

Stand.nl: Geweld tegen agenten is onvermijdelijk

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1