Binnenland
KRO-NCRV

Kim Putters SCP: We leven niet in aparte ‘bubbels’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Putters SCP: We leven niet in aparte ‘bubbels’

Volgens Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau lijkt het soms alsof we in een ontzettend gepolariseerd land leven. Maar uit het vandaag verschenen onderzoek over de Nederlandse identiteit, komt een genuanceerder beeld naar voren. Directeur Putters: "Wij hebben de verbinding gevonden."

Volgens Putters is het interessant dat uit het woensdag verschenen onderzoek 'Denkend aan Nederland' blijkt dat mensen dezelfde zaken typisch bij Nederland vinden horen. Zoals de taal, Koningsdag, de vrijheid waarin we leven, maar ook het Nederlandse landschap en de natuur.

Sjoerd Beugelsdijk is als hoogleraar Gedrag en Culturele Verschillen betrokken bij het onderzoek. Het viel hem in de eerste gesprekken op dat het landschap, met onze polders en dijken, een enorme betekenis heeft voor Nederlanders. "Een term die we écht veel gehoord hebben is ‘wolkenluchten’, zegt hij.

Scandinavië

Afgezet tegen andere internationale vergelijkingen en rapporten over identiteit, is Nederland een egalitaire en individualistische samenleving die grote nadruk legt op termen als geluk en plezier. "We zitten wat dat betreft precies tussen de Scandinavische en Angelsaksische landen in", zegt Beugelsdijk.

Nederland heeft dan ook veel overeenkomsten met Scandinavië. Zo hebben we hier een groots opgetuigde welvaartsstaat en zijn we net als onze noorderburen erg gelijkwaardige maatschappij. Beugelsdijk: "Een term als 'de baas' is in Nederland erg moeilijk te vatten. Verantwoordelijkheden zijn hier onderling vaak erg diffuus afgesproken."

Angelsaksisch

Daarnaast worden Nederlanders erg geïnspireerd door Angelsaksische landen en willen we ons daar graag aan spiegelen. Daar komt volgens Sjoerd ook onze competitiedrang vandaan.

Voor het SCP-onderzoek werden 5000 Nederlanders geënquêteerd. Daarnaast werden er focusgroepen georganiseerd en interviews gehouden. Dit is de eerste keer dat er zo grootschalig wetenschappelijk onderzocht is hoe Nederlanders denken over identiteit en hoe ze zich verbonden voelen met Nederland.



Op welke manier voelen Nederlanders zich verbonden met Nederland?

Ster advertentie
Ster advertentie