appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nabestaanden MH17: 'Hier hebben we 5 jaar op gewacht'

ANP
woensdag 19 juni 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

"Dit is een mijlpaal voor ons als nabestaanden", vertelt Robbert van Heijningen in Radio EenVandaag. Hij verloor zijn broer Erik, schoonzus Tina en neefje Zeger bij de ramp met de MH17. "5 jaar lang leef je, vol spanning, naar deze dag toe. Het bericht dat we nu daadwerkelijk hebben gekregen, is waarop ik hoopte." Het OM gaat vier mannen vervolgen voor het neerhalen van de vlucht.

Robbert van Heijningen en Ruslanddeskundige Helga Salemon te gast bij Radio EenVandaag

De verdachten die vervolgd gaan worden, zijn drie Russen en een Oekraïner. Het zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, zijn assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. 

'Aanslag krijgt een gezicht'

Voor de nabestaanden is de bekendmaking van de namen een belangrijk moment. "De aanslag krijgt nu een gezicht. Het proces begint een gezicht te krijgen. Er waren altijd al sterke aanwijzingen dat Rusland betrokken is, en dat wordt nu wel bewezen. Dat doet mij heel veel. Ik vind het geweldig om te zien dat het Openbaar Ministerie de daad bij woord voegt. Deze mensen hebben we in het vizier", zegt van Heijningen.

Van Heijningen hoopte ook te horen wat het motief was. "Dat heb ik helaas niet gehoord. Maar waar ik bijzonder diep door ben geraakt, is de mededeling dat er bewust, echt bewust, op dit vliegtuig is geschoten."

Was het een fout?

Ruslanddeskundige Helga Salemon is niet verrast dat er geen motief is achterhaald voor het neerhalen van de MH17. "Het frustrerende is misschien wel dat er geen motief is. De Russische media gaat er vanuit dat het een fout was." Volgens Salemon hebben de officiële Russische instanties nooit een motief gegeven voor de aanslag, omdat Rusland daarmee schuld zou bekennen.

Een van de mensen die nu genoemd wordt als verdachte is voor haar niet nieuw: Igor Girkin. "Tijdens de aanslag was ik in Moskou. Daar kreeg ik mee dat deze man voor de militaire inlichtingendienst werkte. Hij beweerde kort na de aanslag dat er al op Schiphol verkoolde lijken in het vliegtuig zouden zijn gezet. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar hij treedt nog wel eens op in de openbaarheid." Girkin ontkende vandaag alle betrokkenheid.

Robbert van Heijningen en Ruslanddeskundige Helga Salemon te gast bij Radio EenVandaag

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1