appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Maxime Verhagen wil nú herstel in Groningen: 'Het heeft allemaal veel te lang geduurd'

ANP
dinsdag 4 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Er had veel eerder gebouwd en verstevigd moeten worden in Groningen. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in Spraakmakers. "Je had meteen geld moeten uitgeven om de huizen te versterken en aardbevingsbestendig te maken. Als Groningers in een veilig huis hadden kunnen wonen, dan hadden we deze problemen nu niet gehad."

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Groningen en minister Eric Wiebes wil de schadeclaims sneller en ruimhartiger toekennen. Gedupeerden kunnen kiezen tussen 5000 euro vergoeding of voor 11.000 euro herstel door een aannemer. Maar dat is volgens Verhagen niet genoeg. "Je moet kijken wat er nodig is per huis en daar geen maximum aan stellen. Wiebes moet zeggen: ik zorg dat uw huis veilig wordt."

Als voorzitter van Bouwend Nederland hoort hij ook de klachten vanuit de aannemers. Deze hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd om nieuwe bouwtechnieken te ontwikkelen om huizen aardbevingsbestendig te maken, maar de opdrachten blijven uit. "Er zijn relatief weinig tot geen huizen hersteld. Ook als de gaskraan dichtgaat blijven er aardbevingen komen. Ga gewoon nú aan de slag." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1