appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De tijd van koffie en cake is achter ons, ook op begraafplaatsen'

ANP
vrijdag 24 mei 2019 | NOS | Redactie

Het weekend van de Begraafplaats staat voor de deur. Dat betekent dat tientallen begraafplaatsen in Nederland hun hekken openen voor bezoekers. In Met Het Oog Op Morgen vertelt Bartho Hendriksen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen wat mensen kunnen verwachten.

Programma item: Struinen over de begraafplaats tijdens het open weekend

Het is misschien een beetje een lugubere vrijetijdsbesteding, maar volgens Hendriksen is het echt de moeite waard om dit weekend de begraafplaats in de buurt op te zoeken. "Ze gaan speciaal open en er is op veel plekken een programma. Dat heb je normaal natuurlijk niet."

"Er zijn rondleidingen, er is muziek, en hier en daar een uitvaartmarkt." Bij dat laatste kun je denken aan een informatiemarkt over grafkisten en grafstenen. "Het weekend is echt bedoeld om te laten zien wat de mogelijkheden zijn van een begraafplaats. De tijd van koffie en cake is achter ons. Ook op de begraafplaats."

Het is een stenen archief.

Bartho Hendriksen

Volgens Hendriksen denken mensen vaak niet eens meer aan begraven worden als ze over hun uitvaart nadenken. Cremeren heeft tegenwoordig de voorkeur. "Mensen kiezen er haast automatisch voor en zijn vergeten dat er ook nog begraafplaatsen zijn."

Zonde, vindt hij, want er is zoveel te halen. "Het is een soort geschiedenisboek. Als je er loopt kan je de geschiedenis van een stad of dorp lezen. Je kan zien wie er ligt, hoe een plaats is opgebouwd, wie belangrijk was en hoe ze zijn overleden. Is er bijvoorbeeld een ramp geweest? Het is een stenen archief."

Hendriksen heeft een paar favorieten. "Westerveld in Driehuis is heel mooi. Dat ligt in de duinen met allerlei hoogteverschillen. Ook langs de Veluwezoom heb je een paar mooie begraafplaatsen en in de stad is Soestbergen in Utrecht heel mooi. Dat was echt ontworpen als een landschapspark waar men kan recreƫren."

Meer dan 80 begraafplaatsen doen vandaag, morgen en zondag mee aan het weekend van de Begraafplaats. Een overzicht is hier te vinden.

Bartho Hendriksen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1