appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

'Veiligelanders zorgen voor overlast en kunnen niet zomaar worden uitgezet'

ANP
donderdag 23 mei 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Overlastgevende asielzoekers die hier géén kans maken op een verblijfsstatus, oftewel 'veiligelanders', zorgen voor overlast. Onder andere in de gemeente Boxmeer. Judith Logtens van de VVD Boxmeer, en asieladvocaat Wil Eikelboom praten over de veiligelanders en waarom ze niet zomaar terug worden gestuurd in De Nieuws BV.

'Veiligelanders zorgen voor overlast en kunnen niet zomaar worden uitgezet'

Logtens: "In het begin merkten we er niets van. Er was veel draagvlak voor het AZC, ze werden opgenomen in de gemeenschap: op scholen, in het verenigingsleven. Sinds de komst van veiligelanders merken we dat er steeds meer dingen gebeuren waar we niet blij mee zijn. Zoals inbraken, insluipingen, winkeldiefstal. Het ergste in mijn ogen is dat de omwonenden zich niet veilig voelen. Ze durven kinderen 's avonds niet alleen thuis te laten".

Niet betalen voor de rit

Niet alleen in Boxmeer merken ze dat er overlast is van veiligelanders. Ook in Ter Apel zijn er incidenten geweest in de reguliere bus. Buschauffeur en passagiers werden bedreigd en mensen wilden niet betalen voor de rit. Daarom is daar sinds vorige week een speciale bus voor asielzoekers.

Volgens de wet moeten asielzoekers uit veilige landen zoals Algerije of Marokko zo snel mogelijk terug worden gestuurd naar het land van herkomst. In de praktijk lukt dit dus vaak niet, ondanks dat ze voorrang krijgen bij de asielprocedure.

Personeelstekort bij de IND

Eikelboom: "Dat ligt niet aan de asielprocedure als zodanig. In de huidige tijden heeft de IND zodanig personeelstekorten dat alle procedures ontzettend lang duren. Dus in plaats van een paar dagen duurt het al gauw een paar weken of een paar maanden. De procedures duren dus te lang door personeelstekorten en vervolgens is het lastig om ze uit te zetten".

Het uitzetten is geen juridisch probleem, legt Eikelboom uit, "maar wordt het een praktisch probleem. Hebben ze bijvoorbeeld de juiste documenten? Want zo niet, dan zijn er veel landen die moeilijk doen met het terugnemen van asielzoekers".

Overlast door asielzoekers uit veilige landen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1