appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

'Hitteletsel bij tientallen militairen door fouten bij Defensie'

ANP
donderdag 23 mei 2019 | NOS | Redactie

Defensie heeft grote fouten gemaakt, waardoor tientallen militairen hitteletsel hebben opgelopen tijdens oefeningen in Nederland. Dat staat in een vertrouwelijk onderzoeksrapport van Defensie dat het tv-programma Zembla in handen heeft. Defensie riep een onderzoekscommissie in het leven nadat in 2016 een marechaussee in opleiding onwel was geworden en stierf tijdens zijn training.

Zembla: Defensie maakt grove fouten bij hitteletselincidenten

De commissie onderzocht vier incidenten waarbij militairen oververhit zijn geraakt en concludeert dat leidinggevenden onvoldoende kennis hebben over het voorkomen van hitteletsel. "Kleding en oefeningen zijn niet aangepast aan warme weersomstandigheden, terwijl de militaire handboeken en richtlijnen dat wel voorschrijven", zo schrijft de commissie.

Bij alle incidenten was het buiten meer dan 25 graden Celsius. Zembla meldt dat militairen een speciale jas dragen, die wordt ervaren als "een plastic zak zonder ventilatie". Ook kwam het voor dat een thermoshirt en winterbroek werd gedragen tijdens een hittegolf in de zomer, vertelde Zembla-journalist Roelof Bosma in het NOS Radio 1 Journaal.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1