appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Verbieden of niet? Gebruik van lachgas gaat niet altijd goed

ANP
maandag 29 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Lachgas: op een dag als Koningsdag is het razend populair. Toch gaat het gebruik ervan niet altijd goed. In Amsterdam werden op Koningsdag tientallen mensen onwel na het gebruik van lachgas. In Alkmaar hanteert de gemeente een verbod op de partydrug. En met succes. Burgemeester Piet Bruinooge vertelt erover in Radio EenVandaag.

Alkmaar verbiedt lachgas tijdens Koningsdag, met succes

De afgelopen jaren steeg de populariteit van lachgas in de Noord-Hollandse plaats en dat leidde eerder tot incidenten bij evenementen. Nu is er dus een verbod op het gebruik en de verkoop van het gas.

Verhoogd risico

"Het geeft een verhoogd risico op onberekenbaar gedrag, zoals duwen, maar zelfs ook bewusteloosheid of hallucinaties. Dat is een te groot risico voor een druk bezocht evenement als Koningsdag", zegt de burgemeester. Alkmaar kent diverse evenementen in de stad, waaronder het drukbezochte event van Slam FM waar zo'n 20.000 jongeren op af komen.

De dwangsom bij overtreden van de regel kon oplopen tot 10.000 euro. "We hebben weinig hoeven te handhaven," aldus Bruinooge. "De winst zit hem in de goede voorlichting en afspraken. Uiteindelijk hebben we maar één dwangsom van 1.000 euro hoeven op te leggen." Ook na Koningsdag blijft het verbod gelden. "Veel andere gemeenten vragen hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen. Uiteraard willen wij dit graag met hen delen."

Importeur: lachgas niet verbieden

Toch is niet iedereen voorstander van een verbod. Jesse van der Heide is importeur van lachgas en denkt dat verbieden een averechts effect heeft. "Het zorgt ervoor dat de verkoop niet meer zichtbaar is en het in schimmige achterstraatjes gebeurt."

Hij pleit eerder voor regulering, want als je lachgas niet goed gebruikt, kunnen er dingen misgaan. "Er hoort goede voorlichting bij. In Amsterdam stonden veel particuliere verkopers die geen idee hebben wat lachgas inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn. Ze geven een te grote ballon of zeggen niet dat je moet gaan zitten."

Alkmaar verbiedt verkoop lachgas tijdens Koningsdag, met succes

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1