appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ter Apel is de overlast van asielzoekers meer dan zat

ANP
donderdag 25 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Burgemeester Jaap Velema is de overlast van criminele asielzoekers rondom Ter Apel zat. Hij wil snel een oplossing voor de problemen in zijn gemeente, en overweegt zelfs het contract met het COA op te zeggen. "Inmiddels is het een soort veenbrand", zegt hij in Radio EenVandaag.

Ter Apel is de overlast van asielzoekers meer dan zat

Het Groningse dorpje ondervindt veel overlast van zogeheten 'veiligelanders'. Sinds vorig jaar is het aantal incidenten in het Groningse dorp vrijwel verdubbeld. Winkeliers klagen over toenemende diefstallen en buschauffeurs voelen zich ge├»ntimideerd door zwartrijders. Zij hebben al gedreigd niet meer te stoppen bij de halte van het azc. 

Landelijke opgave van Ter Apel

Velema maakt zich zorgen over het welzijn van de inwoners van Ter Apel: "De politiesterkte in Noord-Nederland is de afgelopen jaren sterk afgenomen. En dat terwijl Ter Apel een landelijke opgave heeft gekregen om zorg te dragen voor alle nieuwe asielzoekers, zoals Schiphol de taak heeft om als luchthaven te dienen. Behandel ons dan ook zo en zorg voor voldoende politie-inzet".

Alle asielzoekers moeten eerst naar Ter Apel om zich aan te melden voor de asielprocedure. Daarmee is Ter Apel het grootste azc van Nederland. "Sinds 2014 zie je dat in de slipstream van de grotere stroom asielzoekers een groep meekomt uit veilige landen. Ze zien het verplaatsen van land naar land als een way of life."

Niet meer politie

Toch hoeft de burgemeester voorlopig niet te rekenen op meer politie. De Tweede Kamer stemde een plan van SP'er Jasper van Dijk weg. Daardoor komt er geen extra politie naar Ter Apel. "De regering moet zich doodschamen", zegt van Dijk. De coalitiepartijen steunden de SP niet omdat het verdelen van politie-inzet een regionale kwestie zou zijn en in dit geval een beslissing voor Regio Noord-Nederland.

Het frustreert de burgemeester dat de aandacht voor de problemen steeds van korte duur is. "Het is inmiddels een soort veenbrand. Het wakkert steeds weer even aan." Nu willen de raad en de burgemeester onderzoeken of het contract met COA kan worden opgezegd. "De belofte van adequate politie-inzet kan niet altijd worden nagekomen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1