appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Meerderheid voor afschaffen van onderwijs op basis van religie

ANP
woensdag 24 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een meerderheid van het EenVandaag Opiniepanel is voor de afschaffing van religieus onderwijs. 60 procent vindt dat onderwijs met een religieuze grondslag moeten worden afgeschaft, 34 procent vindt dat niet. In Radio EenVandaag licht Joyce Boverhuis van het Opiniepanel de uitslagen toe.

Meerderheid EenVandaag Opiniepanel voor afschaffen van onderwijs op basis van religie

Afgelopen zaterdag stelde VVD-leider Dijkhoff de vrijheid van onderwijs ter discussie. In een discussiestuk over de toekomst van de VVD schreef hij dat er ingegrepen moet worden als er salafistische scholen openen die zich beroepen op de vrijheid van onderwijs. "We moeten de angst laten varen om bij artikel 23 (de vrijheid van onderwijs, red.) in de buurt te komen", zei hij in De Telegraaf.

Zelf betalen

Een kwart van de leden van het Opiniepanel zegt het belangrijk te vinden dat er in Nederland nog religieus onderwijs gevolgd kan worden, terwijl bijna twee derde van de mensen zegt dat het niet meer van deze tijd is. Ondervraagden vinden dat het onderwijs neutraal moet zijn.

De bekostiging van bijzonder onderwijs wordt geregeld in artikel 23 van de grondwet. Daarin staat dat bijzonder onderwijs (christelijk, islamitisch, joods, maar ook dalton-onderwijs of de Vrije School) naar dezelfde maatstaf wordt bekostigd uit de openbare kas. Bijzondere scholen hebben de vrijheid om zelf hun lesmethodes te kiezen en bepaalde eisen te stellen aan de docenten.

Ook zeggen twee op de drie mensen (64 procent) dat ouders zelf moeten betalen als hun kind naar een religieuze school gaat. Net zo'n grote groep vindt het een slechte zaak dat de overheid betaalt voor religieus onderwijs.
 
 

Verschil in religie

Uit het onderzoek blijkt ook dat het islamitisch onderwijs een veel slechter imago heeft dan het christelijk onderwijs. 49 procent van de mensen zegt dat christelijk onderwijs wel moet kunnen, tegenover 46 procent niet.
 
Bij islamitisch onderwijs zegt 24 procent dat het wel moet kunnen, 69 procent van de ondervraagden vindt dat islamitisch onderwijs niet moet kunnen. Bij joods onderwijs zegt 40 procent dat het wel moet kunnen, en 52 procent niet.
 

Meerderheid EenVandaag Opiniepanel voor het afschaffen van bijzonder onderwijs

 

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1