Binnenland
AVROTROS

Eindtoets op school weer eerder? 'Geen goed idee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindtoets op school weer eerder? 'Geen goed idee'

Het Centraal Planbureau (CPB) adviseert om de eindtoets op de basisschool weer vóór het schooladvies af te laten nemen. Het zou de kansen voor kinderen meer gelijk maken. Docent René Kneyber is het hier niet mee eens. "Ouders kunnen het onderwijssysteem steeds beter 'gamen'", zegt hij bij Radio EenVandaag.

Pas 5 jaar geleden werd de eindtoets verplaatst naar later in het schooljaar, nádat het schooladvies al is uitgebracht. Wanneer leerlingen op hun eindtoets alsnog hoger scoren dan het advies, kunnen zij vragen om een heroverweging.

Hoogopgeleide ouders

"Het is een bekend verschijnsel dat vooral hogeropgeleide ouders dit doen", zegt docent en Trouw-columnist Rene Kneyber. "Zij zijn er capabeler in en zien ook beter in dat een hoog advies goed uitpakt voor je loopbaan."

De eindtoets dateert al uit de jaren 70, destijds bepleit door vooraanstaand wetenschapper Adriaan de Groot. De toets was bedoeld om willekeur in het onderwijs te voorkomen en een objectiever advies uit te brengen, dan dat de leerkracht kon. Het moest de gelijkheid van kansen voor de leerlingen bevorderen.

Bijles

Maar inmiddels heeft de werkelijkheid het systeem ingehaald, zegt Rene Kneyber. "Ouders weten hoe het systeem werkt en hoe het systeem valt te 'gamen'." Kneyber doelt bijvoorbeeld op de bijles-scholen, die basisschoolleerlingen moeten klaarstomen voor de eindtoets. Dit soort scholen zijn sinds 2015 met maar liefst 67 procent toegenomen, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel die RTL Nieuws opvroeg.

Zo'n dure bijlesschool is alleen weggelegd voor kinderen met rijkere ouders, die inzien wat het belang is van de toets. "Zo laat de toets dus helemaal niet meer goed het niveau van het kind zien", zegt Kneyber, "en zien we juist de kansenongelijkheid weer terug."

CPB: haal eindtoets vóór schooladvies

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie