Achtergrond
EO

'AOW leeftijd kan terug naar 65 jaar'

foto: Bart Maat, ANPfoto: Bart Maat, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'AOW leeftijd kan terug naar 65 jaar'

De AOW leeftijd kan terug naar 65 jaar, stelt econoom Harrie Verbon, emeritus hoogleraar aan de Tilburg University. Maar Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar fiscaal pensioenrecht aan de VU, vindt dat de overheid juist moet vasthouden aan het plan om de grens voor de pensioenuitkering op te trekken naar 67 jaar.

Ze reageerden dinsdag op de oproep van actuarissen in het Financieel Dagblad om de stijging vijf jaar uit te stellen. Vorige week lekte een concept akkoord tussen werkgevers en werknemers uit die ook voor ‘bevriezing’ pleiten.

Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de levensverwachting van 65-jarigen minder snel toeneemt dan verwacht. Maar volgens Kappelle is dat slechts een tijdelijke terugval, waarop je geen beleidswijziging moet baseren. "In 1957 is de AOW ingevoerd, en ging men uit van een gemiddelde levensverwachting van vijftien jaar erbij. Maar die levensverwachting was in 2013 al gestegen naar twintig jaar. We maken met het beleid dus nu een inhaalslag."

Verbon vindt dat juist moet worden gekeken naar de kosten. Hij vindt dat de overheid uitgaat van verkeerde berekeningen, en de vergrijzing als te groot probleem neerzet. "Voor mensen met lage inkomens en gezondheid stijgt de levensverwachting helemaal niet zo. Met een leeftijdsverhoging van de AOW blijft voor hen weinig uitkering over. Dat vind ik onrechtvaardig."

Debat AOW Harrie Verbon en Herman Kappelle

Ster advertentie
Ster advertentie