Achtergrond
EONOS

'Hoorzitting met Zuckerberg was een aanfluiting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoorzitting met Zuckerberg was een aanfluiting'

Veel Europarlementariërs keken er reikhalzend naar uit, de komst van Facebook-topman Mark Zuckerberg naar het Europees Parlement. Dinsdag was hij daar dan eindelijk en beantwoordde hij vragen over het Cambridge Analytica-schandaal. Het bedrijf dat 87 miljoen profielen van facebook-gebruikers buitmaakte.

Europarlementariër voor de PvdA, Kati Piri vond de hoorzitting beschamend voor het Europees Parlement. "Het was echt een aanfluiting. Er is geen enkele belofte gedaan dat Facebook heeft geleerd van de fouten. En het format was om te janken."

Dooddoeners

NOS-Correspondent Arjan Noorlander keek ook op van de manier waarop de hoorzitting was georganiseerd. "Zuckerberg had afgedwongen dat Europarlementariërs eerst alle vragen mochten stellen en hij daar dan aan het eind antwoord op kon geven. Met als gevolg: politici die een uur en 10 minuten aan het woord waren, en Zuckerberg die in 10 minuten de vragen beantwoordde. Hij kwam met dooddoeners en algemene opmerkingen en toen was het klaar."

Selfie

Zuckerberg werd volgens Piri binnengehaald in het Europees Parlement als grote leider. "Terwijl het hier gaat om een CEO die verkiezingen heeft beïnvloed." Noorlander verbaasde zich er ook over. "Het meest tekenend was dat Parlementariër Wikström na de hoorzitting opsprong om een selfie te maken met Zuckerberg."

Kati Piri: 'Zo had het niet gemoeten'

Ster advertentie
Ster advertentie