Achtergrond
NTR

Daphne sport 5x per week: 'Soms gaat het misschien wat te ver'

foto: NTR Kwestiesfoto: NTR Kwesties
  1. Nieuwschevron right
  2. Daphne sport 5x per week: 'Soms gaat het misschien wat te ver'

Vandaag is het internationaal anti-dieetdag. Een dag die in 1992 is ingesteld als reactie op een zelfmoord van een 15-jarige meisje, omdat ze er niet meer tegen kon dat ze dik was. Nu, 26 jaar later is ons uiterlijk en ons lichaamsgewicht nog steeds erg belangrijk. Zo ook voor Daphne.

Daphne sport vijf keer per week, voornamelijk krachttraining. "Ik vind het fijn om vijf keer in de week te trainen om mijn koppie leeg te maken, om met mezelf bezig te zijn en de frustratie van de week er uit te gooien. Ik voel mij er minder bij als ik twee keer per week train. In de winter was ik even niet zo blij met mijzelf, toen was mijn vetpercentage een stukje hoger". Daphne ziet dan bijvoorbeeld lijnen op haar schouder of buik. "Daar word ik niet blij van, ik ben dan niet gelukkig met wat ik in de spiegel zie. Soms gaat het misschien wel wat te ver. Je kunt ook naar het andere uiterste kijken. Er zijn ook een hoop mensen die veel te zwaar zijn, daar hoor je niet zoveel over. Je hoort nu wel veel over fitness en alles eromheen"

Meest populaire sport van Nederland

In 2016 en 2017 was fitness de meest populaire sport van Nederland. 2,7 miljoen Nederlanders gingen minstens 1 keer per week naar de sportschool. Velen roken niet, drinken geen alcohol en doen aan een strikt sap- of groentedieet. Moeten we niet een beetje meer genieten en af en toe wat ongezonder leven?

Kwesties in Amsterdam-Noord over gezond leven

Marianne van den Anker is zondagavond in Amsterdam-Noord om met verschillende betrokkenen te praten over hun manier van gezond leven. Genieten zij volop, genieten zij met mate of genieten ze liever niet voor een zogeheten killerbody? En hoe zit het met de gevaren van verslaving, blessures, anorexia, boulimia en het nieuwe orthorexia?

Uitzending
Zondag 6 mei 2018, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1

Te gast
Sophie Dittmar (psycholoog, schrijfster en onderneemster), Marcel van Lieshout (journalist) Ashkaine Hora Adema (voorzitter en founder bij Jimmy Nelson Pictures en mental coach) Tim de Visser (sportleraar en personal trainer) Daphne van Dommelen (fitmom) Anne Haakmeester (fitgirl) en Marleen Staal (anti-fitgirl).

Over Kwesties

'Kwesties' is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR op NPO Radio 1. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiƫle onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Ster advertentie
Ster advertentie