Achtergrond
KRO-NCRV

'In Amsterdam gaat er 100 kilo cocaïne per maand doorheen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Amsterdam gaat er 100 kilo cocaïne per maand doorheen'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil af van het idee dat drugs erbij horen. Volgens Akerboom hebben drugsgebruikers niet in de gaten dat ze een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door het gebruik van extreem geweld.

Drugsgebruik is te normaal geworden

"Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen. Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd. Van dat imago moeten we af", zei Akerboom. Stand.nl in Spraakmakers had daarom de stelling: Drugsgebruik is té normaal geworden.

Spraakmaker van de dag, Pier Eringa, de topman van ProRail, was eerder hoofdcommissaris en korpschef in Flevoland. Hij vindt dat Akerboom verstandige dingen zegt. Drugs moeten volgens Eringa niet te sympathiek worden gevonden in de samenleving. "Er zit een hele wereld achter die leidt tot liquidaties en oorlogen tussen criminele groeperingen."

Ook Wouter Laumans, misdaadjournalist en schrijver van het boek De Mocromaffia, reageerde in de uitzending. Hij vindt het goed dat Akerboom de discussie opwerpt. Volgens Laumans gaat er alleen al in Amsterdam 100 kilo cocaïne per maand doorheen. "Dat is echt een enorme berg. Daarmee kun je wel zeggen dat harddrugs gebruik redelijk is genormaliseerd."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie