Achtergrond
EONOS

Freek de Jonge: goed dat gaswinning stopt, nu de gedupeerden helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge: goed dat gaswinning stopt, nu de gedupeerden helpen

Was het de maatschappelijke druk die werd opgevoerd door mensen als Freek de Jonge die het kabinet deed besluiten de Groningse gaskraan helemaal dicht te draaien? Of was het de oplopende rekening van de schade door de gaswinning?

Freek de Jonge zelf is er nog niet helemaal uit, maar vindt het historische besluit 'onvermijdelijk'. Maar, zegt hij, de mensen die de schade hebben, hebben nog niks gemerkt van de verandering van geest.

Annemarie Heite uit Bedum, gezicht van de aardbevingsslachtoffers, denkt dat de politieke druk en de hoge rekening beide hebben meegeholpen aan het historische gasbesluit van donderdag.

Gamechanger

Mario Miskovic van RTV Noord denkt dat de acties in en voor Groningen hebben geholpen om Den Haag op andere gedachten te brengen. Maar de heftige aardbeving in Zeerijp is volgens hem wel het laatste duwtje geweest. Annemarie Heite noemt die beving ook de ‘gamechanger’. Miskovic verbaast zich erover dat minister Wiebes van Economische Zaken in het vorige kabinet een ander gezicht liet zien dan nu in zijn huidige functie.

De gaswinning in Groningen begon met de vondst van een enorme gasbel bij Slochteren in 1959. In 2030 sluit het boek.

Ster advertentie
Ster advertentie