appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met VOF de Kunst-zanger Nol Havens en wetenschapper Laurens Ham
STER Advertentie

'Roken in Netflix-series moet worden afgeschaft'

ANP
donderdag 22 maart 2018 | KRO-NCRV | Esther Janssen Twitter

In Netflix-series zouden mensen eigenlijk niet meer rokend te zien moeten zijn. Dat vindt Marc Josten, hoofdredacteur van Human. "Mensen worden tot roken verleid en als je iets aan die verleiding wil doen, dan moet dat in het hele publieke domein gebeuren. En daar begeeft Netflix zich ook in. Dit zei Josten vandaag in Spraakmakers.

Mediaforum over roken in Netflix-series, de gemeenteraadsverkiezingen en de 'krokodillentranen' van Zuckerberg

Uit onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative blijkt dat in series van streamingdiensten meer wordt gerookt dan in programma's van traditionele tv-zenders. De organisatie is bang dat hierdoor roken wordt genormaliseerd of zelfs aantrekkelijk wordt gemaakt. De grootste boosdoeners zijn Stranger Things, Orange is the New Black en House of Cards.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Media-ondernemer Jan-Kees Emmer vindt het een beetje spijkers op laag water zoeken. "Veel van die series spelen zich af in tijden waarin er veel gerookt werd, dan is het toch een beetje raar dat er niet gerookt zou worden." Josten bestrijdt niet dat zoiets voor een gedeelte de werkelijkheid is "alleen welke werkelijkheid spiegel je voor? Ik ben ook tegen heel veel geweld op televisie, zeker op het moment dat veel jongeren kijken."

Hans Spekman stopt op 7 april met roken

De oud-partijvoorzitter van de PvdA was vandaag ook te gast in Spraakmakers en hij vond het lastig om een oordeel te vellen over de Netflix-series omdat hij zelf rookt. Wel is hij van plan om te gaan stoppen, 7 april moet dat gebeuren. "Je moet toch op een gegeven moment een datum kiezen, anders blijf je het voor je uit schuiven."

Het is nu bijna een jaar geleden dat de zus van Spekman overleed aan longkanker. Ook zijn twee andere zussen én zijn vader zijn overleden aan de gevolgen van roken. Spekman is al aan het afbouwen, waar hij vroeger 35 sigaretten per dag rookte, steekt hij er nu nog ongeveer twaalf per dag op. "Het zal mij niet meevallen."

Spekman vindt het wel goed dat de cultuuromslag gekomen is. "Ik zie het aan de jongste generatie, daar is roken niet meer stoer of hip."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1