Achtergrond
KRO-NCRV

Kees van Kooten: 'Ik mis de warmte van het duo'

foto: Foto: Bas Felsfoto: Foto: Bas Fels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van Kooten: 'Ik mis de warmte van het duo'

Kees van Kooten mist de televisie niet. Maar soms wel de warmte van 'het duo' dat hij vormde met Wim de Bie. De gebroeders Arie en Gé Temmes bijvoorbeeld, die uren in hun eigen taaltje en opwinding konden opgaan. Van Kooten was vandaag te gast bij Spraakmakers vanwege de uitzending van Van Kooten en De Bie, die traditiegetrouw de Boekenweek afsluit.

'Heel Holland Kakt'

"Ik kan heel vertederd kijken naar sketches zoals 'Wo ist der Bahnhof' van de Gebroeders Temmes", zei Van Kooten. Dat opgaan in het duo met Wim de Bie vond hij fantastisch. Hij belt overigens nog vaak met zijn oud vakbroeder over mogelijke onderwerpen voor een sketch. "Eergisteren nog hadden we contact. Ik had dolgraag destijds een Bed and Breakfast uitzending met Cor, Cock en Ab van der Laak gedaan. Ab moet zijn kamertje inruimen want er komt een stel de B&B van de familie Van der Laak testen." Ook een versie van Heel Holland Kakt hadden ze graag gemaakt, aldus Van Kooten.

'Duurdoenerij'

Taalpurist Van Kooten kan zich ook nog steeds ergeren aan overbodig of 'duur' taalgebruik. Het woord urgentie vindt hij bijvoorbeeld buitengewoon ergerlijk: "een stuk of een uitzending moet urgentie hebben. Leg me dat eens uit, want ik begrijp niet wat het betekent. Duurdoenerij is het." Van Kooten en De Bie worden gezien als taalvernieuwers. Ze lanceerden inmiddels ingeburgerde begrippen als doemdenken, regelneef of de tuin winterklaar maken.

Van Kooten en De Bie stelden voor zaterdagavond een compilatieprogramma samen, met oud werk van het Simplisties Verbond. Het thema is zoals die van de Boekenweek zelf: de natuur. Daarin zullen ongetwijfeld de jongens van Wodan te zien zijn, de burgerbeweging van de Tegenpartij. En Wodan staat dan voor 'Wij Ontspannen Door Alleen Natuur'.

Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur, zaterdag om 20:25 uur op NPO2

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie