appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

‘Eén keer per vier jaar voor alles stemmen, dat is een goed idee’

ANP
woensdag 14 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Gemiddelde raadsleden zijn mensen met beste bedoelingen, maar ze hebben er vaak nog een baan naast. Ik vind het niet zo professioneel en het kan me ook te weinig boeien", zegt Dries Roelvink over de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

De zanger heeft wel direct een suggestie om het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen omhoog te krijgen. "Het lijkt mij een goed idee om één keer per vier jaar te stemmen, gelijk landelijk én voor de gemeente. Landelijk ligt het opkomstpercentage een stuk hoger, als je mensen dan gelijk voor de gemeenteraad laat stemmen, dan komt het wel goed denk ik."

Stem jij ook niet? Laat het ons weten!

Dries is bij Spraakmakers de 'niet-stemmer van de dag'. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen beginnen we de rubriek Stemmenslag: onze verslaggevers maken portretten van niet-stemmers door het hele land. Stem jij ook niet? Waarom niet? En wat zou je kunnen overhalen om wel te stemmen? Laat het ons weten en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

"De landelijke politiek boeit me toch meer", gaat Dries verder. "Ik vind dat er goede bestuurders in het nieuwe kabinet zitten. Ik heb veel vertrouwen in Mark Rutte, hij is een echte verbinder en een fantastische premier. Met een kleine glimlach weet hij zich overal uit te redden."

"Ik vind hem goed, in de breedste zin van het woord. Die schandaaltjes van de VVD, die gaan vooral over partijgenoten. Op Rutte zelf is weinig aan te merken. Het afscheid van Halbe Zijlstra viel hem ook zwaar, hij had de tranen in zijn ogen staan."

"Amsterdammers hebben geen vertrouwen in de gemeenteraadsleden volgens mij. In mijn tijd was er Jan Schaefer, die was echt populair. (Van 1978 tot 1986 was Jan Schaefer wethouder van de gemeente Amsterdam, red.)"

"Hij was een echte Amsterdammer, streetwise en zat niet alleen achter z’n bureau. Schaefer was ook een voorbeeld voor burgemeester Van der Laan, heeft hij wel eens gezegd. Als er weer iemand zoals Schaefer zou komen, ga ik misschien wel weer naar de stembus."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1