Achtergrond
KRO-NCRV

NPO Radio 1-verslaggevers starten 'verkiezingsbattle'

foto: Westervoort Plazafoto: Westervoort Plaza
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1-verslaggevers starten 'verkiezingsbattle'

Vanaf vandaag strijden twee teams van NPO Radio 1-verslaggevers tegen elkaar om het opkomstpercentage in twee gemeentes te verhogen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Verslaggevers op campagne

De verslaggevers zijn op zoek gegaan naar twee redelijk vergelijkbare plekken. Eén van de voorwaarden was een opkomstpercentage onder de 50%. Dan heb je de meeste kans ook daadwerkelijk een percentage te verhogen aan het eind van de rit.

Ze hebben alle steden die een opkomstpercentage van onder de 50% hadden bekeken. Uiteindelijk kwamen ze bij Brielle (bij Rotterdam) en Westervoort (bij Arnhem) uit. Met een aantal stemgerechtigden van ongeveer 12.000 en een opkomstpercentage van 49% in 2014, behoorlijk vergelijkbaar.

Twee teams

Team Brielle bestaat uit Maarten Bleumers, Marcel Dekker en Mariëlle Beers. En in Westervoort gaan Anne van der Veen, Martijn Grimmius en Roy Heerkens aan de slag.

Bleumers: "We hadden al een leuk gesprek met burgemeester Rensen die ons acties steunt. Die kunnen ludiek zijn, maar ook met serieuze reportages willen we echt een verschil gaan maken. Door bijvoorbeeld mensen op te roepen anderen te helpen, die minder makkelijk naar de stembus kunnen komen."

Waarom deze serie?

Het gemiddelde opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 lag op 53%. Dat is laag. Wat ligt daaraan ten grondslag? Waarom gaan mensen niet naar de stembus? Wat moet er veranderen om mensen wél naar de stembus te krijgen?

Wat gebeurt er in een gemeente, in de gemeenteraad? Hoeveel werk besteden raadsleden en college aan de gemeentepolitiek? Dit zijn een aantal van de vragen die we aan bod willen laten komen in de serie en waar we het antwoord op willen zoeken.

Help mee!

Heb jij tips voor onze verslaggevers hoe ze mensen naar de stembus krijgen? Stuur een mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Uitzending vanaf maandag 5 maart 10.30 uur, NPO Radio 1 Spraakmakers.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie