appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Ondergedoken misdaadjournalist Paul Vugts vertelt over liquidatiegolf Amsterdam

ANP
donderdag 1 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie 1 op 1

Al vier maanden zit misdaadjournalist Paul Vugts ondergedoken, vanwege bedreigingen uit het criminele circuit. Hij woont in een safehouse en wordt als hij op pad gaat continu beveiligd. In 1 op 1 sprak hij onder meer over de liquidatiegolf in Amsterdam.

De bedreigingen van Vugts komen uit de ‘nieuwe’ onderwereld. "Van bepaalde Marokkaanse criminelen. Er is wel een bepaalde wisseling van de wacht geweest", legt Vugts uit in 1 op 1. "Holleeder was onderdeel van de ‘Hollandse netwerken’. Allochtone criminelen, veelal geboren in Amsterdam. Nu zijn het vooral Marokkaanse en Antilliaanse jongens, die een ‘flitscarrière’ maken."

De nieuwe onderwereld

De politie krijgt moeilijk vat op die nieuwe onderwereld. Voor een deel door een gebrek aan agenten met een Marokkaanse achtergrond, zegt Vugts. Maar ook omdat bij familie van slachtoffers grote weerstand bestaat tegen praten met de politie. "Zwijgcultuur, schaamtecultuur, bang voor represailles, bang voor reputatie van hun familie of buurt."

Vugts verwacht niet dat de liquidaties snel gaan stoppen, omdat er zoveel lijnen, groepen en ruzies door elkaar lopen. "Het is allang niet meer één conflict. Het zijn diffuse werelden geworden."

De rechtbank in voor Holleeder

Vanaf maandag zit Vugts bij het proces tegen een van de bekendste personen uit die oude onderwereld: Willem Holleeder. Holleeder wordt verdacht van zes liquidaties. Er zijn meer dan zestig zittingsdagen uitgetrokken voor het proces. Justitie heeft twee kroongetuigen én de getuigenissen van de zussen van Holleeder.

"Die combinatie is het grote gevaar voor Holleeder, dat ziet hij ook. Daar zal hij zich de komende, meer dan 60 zittingsdagen, tegen gaan verweren. "Zijn de kroongetuigen betrouwbaar, zijn de zussen betrouwbaar, daar gaat het om. Én er zijn nog geliquideerde mensen die voor hun dood naar de politie zijn gestapt en gezegd hebben dat Holleeder ze zou gaan vermoorden, dat is ook nog postuum bewijs."

'Ik heb alles wat Astrid wil hebben'

Een van de zussen, Astrid Holleeder, is doodsbang voor haar broer. Ze klaagde eerder over haar beveiliging. In tegenstelling tot Vugts wordt zij niet continu beveiligd. "Ik heb alles wat Astrid wil hebben", zegt Vugts daarover.

Luister hier het gesprek met Paul Vugts:

Misdaadjournalist Paul Vugts over liquidatiegolf Amsterdam en proces Holleeder

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1