appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

John van den Heuvel: 'Optreden Van Aartsen burgemeester onwaardig’

ANP
maandag 29 januari 2018 | KRO-NCRV | Willem de Gelder Twitter

Misdaadverslaggever John van den Heuvel is niet te spreken over hoe de Amsterdamse interim-burgemeester Jozias van Aartsen is omgegaan met de liquidatie bij een buurthuis afgelopen vrijdag. "Je kunt dit niet afdoen met een lullig mailtje", aldus Van den Heuvel in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Het 17-jarige slachtoffer was waarschijnlijk niet het doelwit van de liquidatie, die plaatsvond in de Amsterdamse wijk Wittenburg. Een dergelijke ‘vergismoord’ is eerder voorgekomen in de hoofdstad.

Troost de wijk

Telegraaf-crime reporter John van den Heuvel is kritisch op Van Aartsen. Volgens hem had de burgemeester minstens de wijk in kunnen gaan. "Op zo’n moment moet je de wijk troosten, de mensen een hart onder de riem steken. In ieder geval de indruk wekken dat je dit slagvaardig wil aanpakken", vindt Van den Heuvel.

Ook buurtbewoner Frits Slicht zegt in Spraakmakers dat Van Aartsen zich had moeten vertonen. "Ik woon schuin tegenover de speeltuin waar de liquidatie plaatsvond", vertelt Slicht. In zijn straat was een bijeenkomst georganiseerd, maar daar vertoonde Van Aartsen zich niet.

Onwaardig

Van Aartsen, die in december de overleden burgemeester Van der Laan opvolgde, stuurde een verklaring waarin hij de liquidatie "een zeer ernstige verklaring van de openbare orde" noemde. Van den Heuvel: "Dit is een burgemeester onwaardig. Je kunt dit niet afdoen met een lullig mailtje."

Het is Van den Heuvel een doorn in het oog dat Amsterdam al vijf jaar te maken heeft met een liquidatiegolf, maar dat het bestuur te weinig doet. "Je kunt veel strenger controleren op wapenbezit, je kunt bij het Openbaar Ministerie overleggen of er misschien harder gestraft kan worden als er wapens worden aangetroffen, je kunt om de tafel gaan zitten, maar doe tenminste iets", zegt Van den Heuvel.

Slicht is het eens met Van den Heuvel: "De burgemeester kan met veel meer mensen overleggen, bijvoorbeeld uit de Marokkaanse gemeenschap." Wel vindt hij dat het niet aan de burgemeester is om alles in zijn eentje te bestrijden.

Luister hier Stand.NL met John van den Heuvel terug: 

Stand.nl: Burgemeester Van Aartsen moet meer doen om liquidaties te bestrijden

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1