Achtergrond
EO

Jillert Anema: 'Het leven gaat voor topsport, dat is maar een spelletje'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Jillert Anema: 'Het leven gaat voor topsport, dat is maar een spelletje'

In de eerste week van januari lopen de presentatoren van Dit is de Dag met prominente Nederlanders door een voor hen belangrijke omgeving. In aflevering 3: schaatscoach Jillert Anema. In zijn woonplaats Bontebok probeert hij tot rust te komen, voordat hij op de Olympische Winterspelen weer het maximale van zijn ploeg eist.

Vijf rijders van Anema's Clafis-schaatsploeg reizen af naar Zuid-Korea dit voorjaar om deel te nemen op de Winterspelen. Gezien de erelijst die de ploeg opgebouwd heeft is dat een bescheiden aantal. Dat erkent de coach zelf ook. "Er had een zesde mee gemoeten. Een specifieke naam heb ik niet - maar van te voren dacht ik wel: er moet een zesde bij kunnen via het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Toen het seizoen begon hadden we ingezet op 9 starts, dus niet 9 rijders maar 9 starts."

Het zegt alleen niet veel richting Korea, vindt Anema. "Dat het OKT niet top was - qua hoeveelheid kwalificaties - wil niet zeggen dat de Spelen niet top gaan worden."

DIDD aan de wandel: Tijs van den Brink in gesprek met Jillert Anema

Trainer

De rijders van Jillert Anema verrassen al jaren vriend en vijand. De ploeg werkt met een bescheiden budget en met jongens en meiden die vaak net niet in de topploegen aan konden pikken. Rijders die door hard werken het vak moeten leren. Veel daarvan kan worden toegeschreven aan het harde werken van oud-fysiotherapeut Anema en zijn staf. Maar is hij zelf beter geworden de afgelopen jaren? "Ik denk dat ik een betere trainer geworden ben, want je leert altijd nieuwe dingen, je bent efficiënter, je leert meer details kennen van je rijders."

Het bewijs zit volgens Anema in de prestaties. "Als je de statistieken bekijkt zijn wij de enige ploeg die nog steeds persoonlijk records rijdt. Daar gaat het om. Jorrit Bergsma heeft ook dit jaar weer een PR gereden en hij zit al negen jaar bij me."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goede kop

De aanpak van de Clafis-ploeg is 'on-Nederlands', zegt Anema. Om in die ploeg terecht te komen moet je uit het juiste hout gesneden zijn. "Er moet een goede kop op zitten. Dat schaatsen leer ik ze wel. Bij mij moeten rijders hun zwakke punten verbeteren. Die punten ontstaan omdat je ergens niet goed in bent en om dat beter te maken moet je dingen doen die je niet leuk gaat vinden."

Het teambelang is heilig, zegt Anema: "Concurrenten accepteer ik niet in mijn team. Iedereen moet voor iedereen willen werken." Daardoor ogen zijn schaatsers voor de buitenwacht soms wat saai. "De rijders in mijn teams worden gezien als stil, schuchter, ze spreken niet dezelfde taal als de marketeers die vinden dat je uitstraling moet hebben en met de borst vooruit moet lopen. Want ik vind dat ze gewoon hard moeten rijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Topsport is een spelletje

De ploeg van Jillert Anema kreeg in het najaar een klap te verwerken. Vaste waarde Niels Mesu heeft opnieuw kanker. Het doet Anema veel, vertelt hij wandelend door het Friese landschap. "Dit gaat over de essentie van het leven. Dat gaat voor topsport. Topsport is maar een spelletje. Maar Niels is een harde, een keiharde werker. Dit krijgt hem er niet onder."

Raakt dit de ploeg niet, in aanloop naar de spelen? "Ik probeer er voor Niels te zijn, ik probeer er voor onze jongens te zijn. Wij proberen er voor Niels te zijn. En hij én wij doen ons best, dat zit intrinsiek in onze ploeg. Maar je kan niet de baan op terwijl je aan hem denkt, daar ga je niet harder van schaatsen. Op een gegeven moment is het ook gewoon zoals het is."

En dus zullen we op het Olympische ijs in Gangneung een tot op het bot gemotiveerde groep rijders uit de stal van Anema zien. "Als jij op de Spelen staat met de intentie om niet te vallen in de bocht, dan snapt iedereen dat dat niet de juiste instelling is. Je gaat naar de Spelen om te winnen. En dan telt voor ons de medaille nog wel minder dan het rijden van een persoonlijk record, want dan doe je iets unieks: dan versla je jezelf."

Ster advertentie
Ster advertentie