appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'In theorie kunnen we alle sluizen tegelijkertijd open zetten'

ANP
woensdag 13 december 2017 | EO | Erik Samplonius Twitter

De hackexpert van Nederland, Ronald Prins, schrikt ervan hoe makkelijk het is om grote schade aan te richten via computernetwerken. "Voor ons werk hacken we vaak sluizen. In theorie zouden we dat met alle sluizen tegelijk kunnen doen", zei hij dinsdag in Langs de Lijn En Omstreken.

Ronald Prins zwaait af bij Fox-IT

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaf aan dat de sluizen, gemalen en andere infrastructuur door Rijkswaterstaat goed beschermd zijn tegen aanvallen door hackers. Prins heeft daar zo zijn eigen gedachten over. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast de sluizen, heeft Prins voor zijn werk ook talloze grote organisaties gehackt. Vaak in opdracht van de bedrijven. "Een grote financiële organisatie wilde wel eens weten hoe hun beveiliging ervoor staat. Wij mochten hun grootste nachtmerrie realiseren. Kijk hoeveel geld je weg kan krijgen, was de opdracht. We hebben er twee maanden vooruit getrokken bij Fox-IT. En uiteindelijk is het gelukt om 21,5 miljard  over te maken naar een andere bankrekening."

Alarmachtige systemen

Uiteindelijk is de overtuiging van Prins dat het niet gaat lukken om computers absoluut veilig te krijgen. "Net als dat je een woning nooit helemaal veilig kan krijgen. Als je er toch veiligheid omheen wil bouwen, moet je werken met alarmachtige systemen."

Prins vertrekt bij Fox IT. Hij gaat zich toeleggen op het ontwikkelen van onder andere medische technieken. "Daar zijn we nu ook al mee begonnen bij een bedrijf. Wat zij doen is door middel van ademhalingsanalyse vaststellen welke diagnosemiddelen het beste werken om aan te kunnen geven of je darmkanker hebt. Het is uiteindelijk een bezuiniging, omdat je zo al bij de huisarts met testen kan voorspellen wat je moet doen."

Drones

Iets anders waar hij mee bezig is, is het optuigen van een investeringsfonds. "Ik ga op zoek naar bedrijven die met technologie bezig zijn, bijvoorbeeld met drones. Het zou toch mooi zijn dat wanneer je een ongeluk hebt met je zeilboot, er direct een drone kan gaan zoeken. Want het duurt altijd lang voordat er reddingsboten komen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1