appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

6 redenen waarom introverten een standbeeld verdienen

Nijgh&vanDitmar
vrijdag 3 november 2017 | EO | Sven Boone Twitter

Heb jij ook genoeg van die schreeuwerige types in jouw omgeving? Mensen die eerst twitteren en dan pas nadenken? Liesbeth Smit schreef een boek over het type mens dat een ander karakter heeft. In ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ brengt zij een ode aan de introverte mens. 

Speciaal voor Langs de Lijn En Omstreken geeft Liesbeth zes redenen waarom die ‘saaie muurbloempjes’ eigenlijk helemaal niet saai zijn. Want introverten...

... kunnen heel goed luisteren

Wie kent het niet? Je vertelt een persoonlijk verhaal en je gesprekspartner komt met een uitgebreid antwoord dat begint met het zinnetje “dat had ik pas ook”. Op die manier gaat het gesprek tóch weer over die ander. Wie met een introverte persoon praat weet zeker dat zijn verhaal wel wordt gehoord. "Je kunt je hele verhaal bij ze kwijt en ze zullen daadwerkelijk naar je luisteren."

... leveren geen half werk af

 Geef de introverte mens een opdracht en hij zal die grondig uitvoeren zonder onnodig risico’s te nemen. Het bekendste voorbeeld van deze manier van werken is de oerdegelijke Angela Merkel. "Het klinkt misschien heel saai en degelijk maar kom daar nog maar eens om in deze tijd."

Introverte mensen saai? Echt niet! (deel 1)

... zien dingen die iedereen mist 

Je hebt kijken en je hebt kijken. Waar de grote groep vaak van alles over hoofd ziet, krijgt de introvert veel meer details op het netvlies. Dit talent om te observeren zorgt wel eens voor onbegrip als de grote groep weer eens niet door heeft wat er aan de hand is. "Snappen jullie het dan echt niet? Dat zie je toch?"

... denken na voor ze een beslissing nemen

Leiding geven wordt vaak gedaan door extraverte mensen en dat levert niet per se de beste resultaten op. De Amerikaanse onderzoekers Susan Cain gaat zelfs zo ver dat zij de financiële crisis van 2008 in de schoenen schuift van de extraverte bankbazen die veel te veel risico’s namen. "Introverten denken goed na voor ze een besluit nemen en mijden risico’s."

Introverte mensen saai? Echt niet! (deel 2)

... zijn buitengewoon creatief

Rustig alleen thuis zitten en je toch prima vermaken? De gemiddelde extravert kan zich er niets bij voorstellen, maar introverte personen hebben genoeg drukte in hun hoofd. Voor een gezellig avondje hoeven zij de deur niet uit. "Soms kunnen we meekijken in de hoofden van deze mensen en wat dan opvalt is dat zij buitengewoon creatief zijn. Dit zie je soms terug bij schrijvers of kunstenaars."

... weten wél wat omgangsvormen zijn

Soms is het best lekker om even uit te kunnen praten zonder dat iemand je in de rede valt. In een tijd dat omgangsregels niet erg hoog staan aangeschreven is het geen overbodige luxe dat er af en toe iemand is die wél weet wat beleefdheid is. "Introverten zeggen weinig, maar als zij wat zeggen hebben ze ook wat te melden. Dus je hebt ook nog een gesprek met inhoud."

Luister terug: Introverte mensen saai? Echt niet! (deel 1)

Luister terug: Introverte mensen saai? Echt niet! (deel 2)

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1