appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Verpleegkundige: 'Regeerakkoord kan levens kosten'

ANP / DENNIS BEEK
woensdag 11 oktober 2017 | KRO-NCRV | Willem de Gelder Twitter

De bezuinigingen in de gezondheidszorg die in het regeerakkoord staan, kunnen mensenlevens kosten. Dat stelt verpleegkundige Niels Jacobs namens verpleegkundigenvakbond NU’91 in De Ochtend op NPO Radio 1. De vakbond hekelt de macht die zorgverzekeraars krijgen.

Volgens Jacobs, verpleegkundige bij de spoedeisende hulp en acute zorg, moeten ziekenhuizen nu al vaak in gesprek met verzekeraars over of een behandeling wel gegeven mag worden, omdat deze te duur is. ''Het gaat erop neerkomen dat mensen doodgaan omdat er gewoon geen geld meer is voor goede zorg'', vreest Jacobs. ''Ik denk dat het punt van D66, voltooid leven, een goed punt gaat worden'', verzucht hij.

Efficiënt

De curatieve zorg (alle zorg die erop gericht is om mensen te genezen) moet voor 1,9 miljard efficiënter werken van het nieuwe kabinet. Volgens Jacobs is dit 'niet meer werkbaar'. De afgelopen jaren is er al steeds efficiënter gewerkt, zegt hij. ''Driekwart van de medewerkers in de zorg zit tegen een burnout aan.'' Er is volgens hem sprake van een groot personeelstekort.

Jacobs krijgt bijval van Jos Aartsen, de vice-voorzitter van de Nederlandse Federatie voor Universitair Medisch Centra. ''Er gaan ernstige personeelstekorten ontstaan bij de verpleging en de operatiekamers'', stelt hij. In het onderwijs worden de lonen verhoogd, maar de zorg blijft achter, volgens de zorgbestuurder.

Staken

Onlangs gingen basisschooldocenten staken in Den Haag voor meer loon, maar de verpleegkundigen kunnen dat niet zomaar, stelt Jacobs. Toch zou hij het graag doen: ''We zouden graag naar Den Haag gaan en met vlaggetjes gaan zwaaien met dat het allemaal zat zijn, maar dat kan niet, want dan zijn er geen mensen meer op de werkvloer.'' Ook dit laatste heeft met het personeelstekort te maken, denkt Jacobs. ''Als wij een dag zouden gaan staken, dan kost dat mensenlevens.''

Luister hier het politiek forum over de zorg en de landbouw

Luister ook: 

Politiek forum: 'Vooral de eigen identiteit van de partijen werd benadrukt'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1