appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
STER Advertentie

Extra geld voor sport gaat naar stijgende hoeveelheid topsporters

pexels
woensdag 6 juli 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

Minister Edith Schippers trekt extra geld uit voor topsportprogramma’s na tegenvallende loterij-inkomsten en een groeiend aantal topsporters, zo stelt zij in de Sportzomer op Radio 1.

Nederland heeft als ambitie om bij de top 10 van beste sportlanden ter wereld te horen. Om deze ambitie waar de maken, worden de komende jaren niet alleen miljoenen geïnvesteerd in topsportprogramma’s, maar ook in het onderhoud van topsporters en sportonderzoek. 

Het NOC*NSF heeft de afgelopen jaren moeten bezuinigen op sportprogramma’s, om dit te overbruggen heeft Minister Schippers het gat gedicht. Een fusie tussen de Lotto en de Staatsloterij moet ervoor zorgen dat de inkomsten weer op orde komen. “Het is echt zaak dat de fusie een succes gaat worden, daar komt erg veel geld vandaan voor de sport.”

Minister Schippers stelt dat er steeds meer topsporters zijn, “vooral in de paralympische takken van de sport”, en dat zij steun nodig hebben om door te kunnen trainen. Sporters die minder in de publieke belangstelling staan en dus minder sponsor inkomsten hebben, krijgen een inkomen van de overheid. Hier zijn er veel meer van gekomen, waardoor deze uitgaven fors zijn verhoogd.

Verder stelt minister Schippers dat de weg naar een baan of een plek in de maatschappij lastig is, als topsporters hun carrière achter de rug hebben. Topsporters moeten steun krijgen bij een overstap naar een maatschappelijke carrière: “We moeten de omgeving zo maken dat de sporter zich aan zijn sport kan wijden en ook weer een goede kans heeft op een plaats in de samenleving.”

Luister hier De Aftrap met minister Schippers

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1