appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Poetin Interviews: 'pretentieloos portret van het niveau nihil'

ANP
dinsdag 13 juni 2017 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

De Poetin Interviews doen veel stof opwaaien. De Russische President krijgt vier uur lang de tijd voor een charmeoffensief. “Vergelijk het met de pretentieloze interviews van Ivo Niehe met de groten der aarde. Niveau nihil”, zegt Paul van Gessel in het Mediaforum op NPO Radio 1.

De Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone kreeg in twaalf ontmoetingen een zeldzaam inkijkje in het leven van Vladimir Poetin. Maar de Russische President wordt geen strobreed in de weg gelegd, en dat zint critici niet. “Een regelrechte liefdesbrief aan Poetin”, scheef Marlow Stern in The Daily Beast.

‘Ik ben geen vrouw’

De kijker ziet Poetin in een paardenstal, achter het stuur van zijn Mercedes en tijdens een ijshockeywedstrijd. Stone wil de Amerikaan met meer nuance naar de Russen laten kijken. En dus ontdekt de kijker dat Poetin iedere dag zwemt, met gewichten traint en nooit een slechte dag heeft, ‘omdat hij geen vrouw is en dus geen last heeft van cycli’.

 “Er zijn geen keiharde vragen gesteld”, zegt Amerika-correspondent Michiel Vos. De documentaire-reeks komt op een gevoelig moment. De FBI doet nu onderzoek naar de connecties van Trump en zijn verkiezingsteam met de Russische overheid. “Poetin zegt dat hij zich niet heeft bemoeid met binnenlandse aangelegenheden in andere landen. Stone gaat niet in op dat punt, maar sluit het gesprek af. Dat komt hem op veel kritiek te staan”, vertelt Vos.

Bekijk hier het Mediaforum

‘Poetin is de baas’

 “Journalisten vinden dit moeilijk te verkroppen. Dan heb je hem een keer te pakken en dan veeg je niet de vloer met hem aan”, vertelt Paul van Gessel, algemeen directeur van NH en AT5. Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen denkt dat deze manier van slow television wel degelijk iets kan opleveren. “Op deze manier krijg je meer van Poetin en de waarheid te zien, dan als je hem met onze kritische Westerse waarden interviewt.”

Correspondent Michiel Vos vindt dat Stone de Russische President te veel heeft opgehemeld. “Poetin is duidelijk de baas. Je ziet hem knipogen in de camera en spelen met Oliver Stone uit het verre Amerika die een snoepje komt ophalen.”

‘Niveau nihil’

Paul van Gessel ziet ook nog een gelijkenis met de televisieshow van interviewer Ivo Niehe. “Pretentieloos portretten maken van de groten der aarde. Beetje slijmen, beetje ophemelen, maar van het niveau nihil. Dat is geen journalistiek, maar dat geeft niet. Het is een andere doelstelling en dat moet je anders bekritiseren.”

In Nederland presenteert National Geographic alle vier delen van de Poetin Interviews, verdeeld over twee avonden. Vrijdag- en zaterdagavond om 22.00 uur. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1