appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Waarom we Trump niet de rug moeten toekeren

ANP
woensdag 31 mei 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Wij hebben te veel belang bij een goede relatie met Trump om hem de rug toe te keren. "Europa moet op een volwassen manier met de Verenigde Staten omgaan."

Dat zegt Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in De Ochtend. Hij bekritiseert de manier waarop Angela Merkel en Emmanuel Macron met Trump omgaan. 

Een verkeerd signaal

Macron en Merkel hebben een duidelijk signaal afgegeven naar Trump. De kersverse Franse president en de Duitse Bondskanselier laten niet over zich heen lopen. "Ook zonder hem redden we het wel", lijkt hun boodschap te zijn.

"Dat is niet de manier waarop wij moeten omgaan met elkaars leiders", zegt Hans de Boer. "Die leiders zijn democratisch gekozen en dan moet je zeggen: "Laten we er zo goed mogelijk mee omgaan.""

Rutte toont een betere houding dan Merkel en Macron

VNO-NCW voorzitter Hans de Boer

Rutte neemt een andere stelling in, hij kan een prima relatie onderhouden met Trump. Veel beter, volgens De Boer. "Zeker voor een land als Nederland. Wij hebben er echt alle belang bij dat er balans is in de wereld. We worden niet blij van ruzie met de Amerikanen."

Om die openheid en balans te houden, moeten we Europa versterken. De Boer: "Je moet Europa niet laten versplinteren, maar vanuit een sterker Europa acteren. Maar wél met een andere constructieve toon. En je moet laten zien dat je je eigen broek omhoog kan houden." De Boer noemt het een positieve impuls van de aanstelling van Trump. "Hij dwingt Europa om die koers te verkennen."

Bekijk hier het gesprek met VNO-NCW voorzittter Hans de Boer:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1