appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Neelie Kroes: 'Groot-Brittannië moet voor de zomer uit de Europese Unie'

ANP
maandag 27 juni 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

De Britse premier David Cameron moet nog voor de zomer zijn uittredingsbrief aandienen en niet wachten op de verkiezingen in oktober. Dat zegt oud-eurocommissaris Neelie Kroes in Stand.nl (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.

Luister hier naar het gesprek met Neelie Kroes

Het zou de Britse premier volgens Kroes sieren als hij de uittredingsbrief morgen al overlegt: "Het is heel belangrijk om snel te handelen. Dat moet premier Rutte morgen bij het overleg op de Europese top in Brussel ook aangeven. Zoals altijd bij een scheiding, moet je zo snel mogelijk helderheid geven."

Onzin

De beoogde nieuwe premier Boris Johnson schreef in een column in The Telegraph dat de Britten deel uit blijven maken van de interne Europese markt. "Onzin", zegt Kroes, "Landen als Zwitserland en Noorwegen hebben weliswaar een speciale status, maar ze mogen niet bij het overleg over belangrijke zaken in Brussel aanschuiven. Je hebt je als land aan allerlei dossiers te houden, zonder dat je daar iets over hebt te zeggen."

Partijpolitiek

Binnen de Labour-partij stapelen de ontslagbrieven zich op. In de strijd om het premierschap zagen de Conservatieven aan de stoelpoten van oud-burgemeester Johnson. "Een scheiding mag niet vanuit irritatie of rancune plaatsvinden", zegt Kroes. "Europa en Groot-Brittannië zijn twee volwassen partijen. De scheiding moet zakelijk worden geregeld, omdat er enorme belangen op het spel staan." Er is volgens de oud-eurocommissaris geen ruimte voor partijpolitiek, David Cameron moet niet vanwege zijn eigen belangen de kaarten tegen de borst houden.

Besmettingsgevaar

"Angst is een slechte raadgever. Maar we moeten ons goed realiseren dat de uitslag van dit referendum niet alleen een Brits verschijnsel is. In heel Europa gaan stemmen op voor een referendum. Dat lijkt me zeer onverstandig", zegt Kroes.

"Dit is een hele ruwe wakeup call geweest. We moeten als Europa nu de moed hebben om een aantal zaken die al te lang op de plank liggen principieel aan te pakken. Het gaat niet alleen om toenemende regelgeving. We moeten een signaal afgeven dat Europa wel degelijk zin heeft."

Meer lezen over de brexit?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1