Achtergrond

'Bokito is een lieve huisvader geworden'

foto: Bokito / ANPfoto: Bokito / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bokito is een lieve huisvader geworden'

[KRO-NCRV] Tien jaar na het Bokito-incident gaat het goed met de gorilla. "Hij is buitengewoon lieve vader geworden van een polygaam gezin, met een aantal dierbare vrouwen en kinderen die hij vertroetelt," zegt primaat-kenner Jan van Hooff.

'Incident was niet schuld van de vrouw'

Het veroorzaakte tien jaar geleden nogal wat opschudding in Nederland. Een vrouw die Bokito regelmatig bezocht, werd aangevallen door de aap en zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Later klonken geluiden dat de vrouw het incident had uitgelokt. "God, hoe kon die vrouw dat nou weten?" zegt Van Hooff. "Zo iemand komt een paar keer per week naar Bokito toe en hij vond het niet leuk dat ze steeds wegging."

Jan van Hooff, Nederlands emeritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie.

In zekere zin was Bokito wel boos, vertelt Van Hooff. "Hij wilde haar binnen zijn harem halen. En als wijfjes niet doen wat hij wil, dan krijgen ze een pak op hun falie. En die vrouw had het absoluut niet kunnen weten."

Overeenkomsten tussen Trump en Bokito

Bij Trump kan je best een 'Bokito-gevoel' krijgen, vertelt Van Hooff. "Als ik 'm zie op televisie, word ik daar sterk in bevestigd. Een dominante gorilla doet de ellebogen naar buiten, de onderkaak naar voren, de lippen getuit. En als we Trump zien staan met gebolde, samengeperste lippen, dan denk ik af en toe: 'Daar staat er één, een echte Bokito.'"

Bekijk hier het ghele esprek met Jan Hooff:

Ster advertentie
Ster advertentie