appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Conflict Syrië is niet op te lossen zonder Assad

ANP
dinsdag 11 april 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

“We kunnen niet af van de Syrische president Assad." Dat zegt Mart de Kruif, oud-generaal Koninklijke Landmacht bij Stand.nl op NPO Radio 1. Volgens De Kruif vertegenwoordigt Assad een hele bevolkingsgroep, de alevieten, en kan je hem dus niet buiten de vredesonderhandelingen houden.

Heeft president Donald Trump met het bombardement van afgelopen week op een Syrische basis een tik op de vingers van president Assad willen geven? Of willen de Amerikanen nu echt van de dictator af? Het zou een opmerkelijke koerswijziging zijn. Een duidelijk antwoord kan echter niet worden gegeven.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley wekte de indruk dat de VS uit is op de val van Assad. Maar de Amerikaanse minister Tillerson van buitenlandse zaken zwakte dat later weer af. Het verslaan van IS zou de topprioriteit hebben.

Mart de Kruif, oud-generaal

Dit conflict is niet van buiten op te lossenVolgens oud-generaal Mart de Kruif is er geen militaire oplossing. Dit conflict is volgens hem niet van buiten op te lossen, omdat het gaat om eeuwenoude spanningen. "Je moet wel Assad op de vingers tikken als hij te ver gaat zoals bij chemische oorlogsvoering. Deze persoon nodig je liever niet uit op een verjaardagsfeestje, het is een oorlogsmisdadiger."

Op dit moment zijn er geen officiële vredesonderhandelingen, maar als die er weer komen dat kan je volgens De Kruif president Assad daar niet buitensluiten.

Oplossing conflict Syrie niet mogelijk zonder Assad

Mart de Kruif, oud-generaal

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1