appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog Op Morgen
STER Advertentie

‘De situatie bij Defensie is echt rampzalig’

ANP
woensdag 15 februari 2017 | KRO-NCRV | Esther Janssen

Er moet een deltaplan komen voor Defensie, want de situatie bij defensie is nu echt rampzalig. Dat zeggen SGP-leider Kees van der Staaij en oud generaal der mariniers Frank van Kappen vandaag in Stand.nl op NPO Radio 1. Dat plan moet volgens Van der Staaij meerjarig zijn en met zoveel mogelijk partijen worden vastgezet.

Met extra miljarden is de krijgsmacht niet in één keer gerepareerd

Kees van der Staaij

Volgens Van Kappen zijn de onderzeeboten, fregatten, mijnenjagers, helikopters en operationele wielvoertuigen aan het einde van hun levensduur gekomen. “We moeten eerst zorgen dat we hetgeen wat we denken te hebben weer aan de praat te krijgen.” Dat alles zou volgens Van Kappen al één miljard kosten en dan heb je nog helemaal niks nieuws gedaan. Omdat we elke keer investeringen niet hebben gedaan en geld wat we nodig hadden voor operaties uit het investeringspotje hebben gehaald, is er nu volgens Van Kappen een enorm tekort.

Het is echt bar en boos

Kees van der Staaij

De krijgsmacht in Nederland is overvraagd en onderbedeeld vindt Kees van der Staaij. “Het is echt bar en boos”. En dat probleem is steeds erger geworden terwijl er juist steeds meer een beroep wordt gedaan op defensie. De ene na de andere partij kondigt nu aan miljarden erbij te willen, maar Van der Staaij moet maar zien of al die miljarden wel waargemaakt worden. “Die urgentie wordt wat mij betreft onvoldoende ervaren.”

Kijk hier de uitzending van Stand.nl terug met Kees van der Staaij en Frank van Kappen

Als we ons aan de afspraken binnen de NAVO hadden gehouden (2% van het Bruto Binnenlands Product) dan hadden we volgens Van der Staaij nu 5,5 miljard euro meer uitgegeven aan Defensie. Van der Staaij snapt ook wel dat president Donald Trump nu zegt dat hij niet langer pikt dat de VS zeventig procent van het budget van de NAVO voor hun rekening moeten nemen. "Wij moeten ons gewoon aan de afspraken houden."

Extra geld naar Defensie misschien niet sexy

Defensie gaat volgens Van der Staaij ook niet alleen om de bescherming van je land. "Wat wel eens wordt vergeten is dat een derde van de inzet naar de binnenlandse ondersteuning gaat." Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van explosieven of aan een schip op zee dat moet worden geholpen. "Extra geld naar Defensie is misschien niet altijd zo sexy of populair, maar het is wel keihard nodig." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1