appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Dit doet NPO Radio 1 op themadag 'Nederland tegen racisme'

Foto: EO / RadioDoc
zondag 12 juli 2020 | NPO | NPO Radio 1

Ook NPO Radio 1 besteedt zondag 12 juli in vrijwel alle programma's aandacht aan 'Nederland tegen racisme'. Dit is het overzicht van wat we de luisteraar te bieden hebben:

 • OVT (VPRO) bespreekt om 10 uur de geschiedenis van de slavernij en het kolonialisme vanuit gekleurd perspectief en de wijze waarop dat doorwerkt in onze huidige samenleving. Te gast zijn Humphrey Lamur, de 85-jarige nestor onder de Surinaamse wetenschappers. Hij deed als eerste onderzoek naar de rol van Nederland in het slavernijverleden. Ook te gast: Zawdie Sandvliet, grondlegger van Afro-Nederlandse studies in ons land. En Lara Nuberg, historica en journalist die een persoonlijk gekleurde documentaire 'Wat ervan overbleef' heeft gemaakt over het Indisch koloniaal verleden en het racisme dat daarin doorwerkt. OVT zendt ook de podcast De plantage van onze voorouders uit. 
  De gasten in OVT gaven de volgende boekentips:
  - prof. em. Humphrey Lamur: Rudie van Lier, Samenleving in een grensgebiedEen sociaal-historische studie van Suriname (1949)
  - Tenisha Nahar: Philomena Essed, Alledaags racisme (1984)
  - Lara Nuberg: Pramoedya Ananta Toer, Aarde der mensen (1980)
  Zawdie Sandvliet: Michel-Rolph Trouillot, Silencing the past (1995)
 • Eugenie Herlaar, eerste zwarte Journaal-lezer van ons land is om 12 uur te gast in De Perstribune (Max). En Ron Vergouwen geeft een overzicht hoe in de media de afgelopen jaren het thema racisme is besproken.
 • De gele bus van de NTR staat tussen 13.00 en 14.00 uur in Ede om met inwoners van deze Veluwse plaats het gesprek te voeren over racisme en inspirerende lokale initiatieven om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Presentator is Ajouad el Miloudi. Een plaatselijke predikant komt langs, en inwoners van de Black Lives Matter-beweging. De bus doet later in de middag ook Arnhem aan.
 • In Langs de Lijn (NOS) een gesprek naar aanleiding van de tv-documentaire 'Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg'. Hoe Oranje kleur kreeg', die zondagavond wordt uitgezonden op NPO1 in Andere Tijden Sport.
 • Dwight van de Vijver vertelt om 18 uur in Dit is de Dag (EO) over zijn ervaringen als Surinaams-Nederlandse politieman en over zijn werk als programmamaker voor de EO.
 • Reporter (KRO-NCRV) laat journalisten uit Twente en Rotterdam aan woord over racisme-thema's die spelen in die regio's.
 • RadioDoc (NTR/VPRO) zendt de documentaire uit van Lara Nuberg, wiens grootmoeder uit Nederlands-Indie naar Nederland kwam. In de documentaire 'Wat ervan overbleef' onderzoekt Nuberg waarom zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland kozen. Hoe zien betrokkenen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië verleden, heden en toekomst van Indisch Nederland?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1