appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

VVD senator maakt gehakt van defensiebeleid

.
donderdag 9 juni 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

"We moeten minister Dijsselbloem van Financiën overtuigen om te schuiven met geld richting Defensie." Door alle bezuinigingen is Defensie uitgehold. Frank van Kappen, Eerste Kamerlid voor de VVD en generaal der mariniers b.d., maakt zich ernstig zorgen over de staat van defensie. "Als we willen houden wat we nu hebben moet er geld bij."

Stand.NL: Nieuwe bezuinigingen bij defensie moeten worden teruggedraaid

Meer geld

"Er is de laatste tijd meer geld naar Defensie gegaan, maar als je er goed kijkt is het gewoon minder bezuinigd. We verdedigen ons grondgebied in NAVO-verband. De norm daar is twee procent van het BNP. Dat is een soort stip aan de horizon. Wij geven 1,1 procent van het BNP uit aan defensie. Nederland presteert onder in vergelijking met andere landen. Ik ben niet zo’n fan van Trump, maar hij heeft wel een punt dat wij te weinig doen. De Amerikanen betalen zeventig procent van de kosten van de NAVO."

Financiële boeggolf

"We geven te weinig uit aan investeringen", zegt Van Kappen. "Omdat er zoveel grote uitgaven zijn die we voor ons uit hebben geschoven om bijvoorbeeld fregatten te vervangen of de F-16 straaljagers kom je nu in een periode van een enorme financiële boeggolf. Dan gaat het zeker om 2,8 miljard euro. Als je een fregat wilt vervangen duurt dat als je daar nu mee begint wel een jaar of vier."

Dreiging

De zorgen in de wereld zijn er sinds het einde van de Koude Oorlog zeker niet minder op geworden volgens Van Kappen. "De dreiging van iemand als Poetin is veel gevaarlijker dan de Koude Oorlog. Poetin wil ‘One man rule', vroeger had je het politbureau dat de boel samen regelde. Dan is er de ellende met ISIS en het Midden Oosten en de problemen met Erdogan in Turkije. Erdogan doet op dit moment rare dingen."

Defensie kan je niet eten

Politici willen geen extra geld voor defensie uittrekken. Van Kappen heeft daar wel een verklaring voor: "Defensie kan je niet eten. Zorg en onderwijs bijvoorbeeld, daar zitten de stemmen. Pas als de bevolking zich zorgen gaat maken over veiligheid gaat er meer geld naar veiligheid en defensie. Je ziet het nu in alle democratieën gebeuren, behalve de Verenigde Staten die de pretentie hebben dat ze een wereldmacht zijn."

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1