appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Corona vraagt veel van de creativiteit van nabestaanden en uitvaartverzorgers.

Radio doc: Geen Cake
zondag 10 mei 2020 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

Malie van Oss was een zeer actieve Ossenaar. Ze zong in twee popkoren, sportte volop en had een rijk sociaal leven. Tot ze vorige maand overleed aan corona. In de radiodocumentaire Geen Cake komen de dochters van Malie uitgebreid aan het woord.

Minder genodigden, meer afstand

In plaats van een grootse begrafenis konden haar dochters maar 30 mensen uitnodigen. Dat deden ze vooral door hun moeders Whatsapp en Facebook contacten te raadplegen. Maar telkens wanneer de lijst af was kwamen er afzeggingen van familieleden of vriendinnen die uiteindelijk toch niet durfden te komen omdat ze bang waren zelf besmet te raken.  

We horen ook de verhalen van enkele uitvaartverzorgers. Die ondervinden allemaal hoe moeilijk het nu is om mensen te helpen met rouwen. Onder normale omstandigheden "ben je heel snel onderdeel van de familie", zegt Pauline Graves. Nu is er meer afstand, niet alleen tijdens de plechtigheid maar ook daarna, want, zo zegt Graves, "mensen durven niet op bezoek te komen. Dus ze zijn eenzamer in hun verdriet."

Nieuwe rituelen

In een tijd waarin alles anders gaat dan anders, verzinnen uitvaartbegeleiders nieuwe rituelen. Bijvoorbeeld een tuinbegrafenis, een boom met bedankblaadjes of Surinaamse winti-liederen.  

De familie van Malie loste het op met een live-stream, zodat mensen ook thuis konden meerouwen. Ze werden uitgenodigd om een kaarsje te branden tijdens de dienst. Dochter Danny: "Mijn telefoon ontplofte van de mensen die kaarsjes hebben gebrand en foto’s van het kaarsje stuurden. Ik heb daar wel echt een heel fijn gevoel van gekregen, dat was echt een troost."

Het afscheid nemen is voor nabestaanden veranderd, het is rauwer geworden, maar door de besloten kring waarin de uitvaartplechtigheid nu plaatsvindt, soms ook verstilder en intiemer. 

Radio Doc 

Je hoort de radiodocumentaire Geen Cake van Jan Maarten Deurvorst in Radio Doc, zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1