appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Prinses Laurentien lost met kinderen vluchtelingenvraagstuk op

Twitter @MissingChapterF
woensdag 8 juni 2016 | EO | Bas Redeker

Vandaag presenteert de 'Missing Chapter Foundation' van Prinses Laurentien een rapport bomvol oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. De oplossingen komen een keer niet van politici of andere nauw betrokken partijen, nee: dit keer zijn de kinderen aan zet.

Vanavond geeft Prinses Laurentien tekst en uitleg bij 'Dit Is De Dag'. Vooruitlopend op haar bezoek hebben we alvast een paar goede ideeën op een rij gezet. 

In het rapport komen tientallen aanbevelingen van meer dan 1300 kinderen naar voren. Sommige klein, sommige groot, maar allemaal vanuit een positieve uitgangspositie.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebruik lege gebouwen en doe er wat nuttigs mee

Er zijn heel veel lege gebouwen waarvan het jammer is dat ze leeg staan, valt de kinderen op. Flo, Emma, Fleur en Puck van de Montessorischool in Leidschenveen zeggen daarom: gebruik bijvoorbeeld de panden van de V&D als slaapplek of school. Of, zo zeggen andere kinderen: zorg ervoor dat vluchtelingen iets nuttigs of leuks kunnen doen in die panden. Zo los je leegstand op en kan je de vluchtelingen een goede dagbesteding of een prettige verblijfplek bieden.

Laat oude vluchtelingen nieuwe vluchtelingen helpen

Het is niet voor het eerst dat vluchtelingen naar Nederland komen. Mensen die ooit zijn gevlucht kunnen een enorme voorbeeldfunctie vervullen voor de nieuwkomers hier en kunnen hen door middel van lessen sneller de taal machtig helpen worden. Daarnaast hebben we veel landgenoten die als expat in een ver buitenland hebben gezeten. Ook zij kunnen hun steentje bijdragen bij een betere integratie van vluchtelingen. Ze kunnen ook samen iets doen, stellen de kinderen voor. Soms helpt dat meer dan praten.

Laat iedereen zelf zijn verhaal vertellen

De kinderen van de Montessorischool in Leidschenveen kregen bezoek van Sattar, een man die zelf ooit gevlucht is. Hij vertelde zijn verhaal aan hen en dat maakte veel indruk. De conclusie van de leerlingen naderhand? In plaats van alleen óver de vluchtelingen te praten, moet je ze uitnodigen om hun verhaal te doen. Pas als we de verhalen van mensen zelf horen, kunnen we elkaar beter begrijpen. Of zoals Yannick zegt: 'door het verhaal van Sattar snap ik hoe het is om vluchteling te zijn'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Staatssecretaris van Rijn gaat aan de slag met de aanbevelingen

Denk na over oplossingen, blijf niet hangen in problemen

Misschien wel de belangrijkste aanbeveling van allemaal. Ga met elkaar in gesprek, lees wat je kan en vorm alleen een mening op basis van feiten. Daarna kan je echt met elkaar in gesprek gaan over wat we van elkaar nodig hebben om tot een echte oplossing te komen. Alleen maar concentreren op wat er niet goed gaat zorgt er niet voor dat de situatie beter wordt.

Prinses Laurentien is vanavond te gast bij 'Dit Is De Dag', vanaf 18.30u.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1