appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Moderne slavernij in de horeca'

pixabay
dinsdag 6 december 2016 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen Twitter

Drie euro per uur verdienen, zeven dagen per week werken, en aan het einde van de maand toch maar 200 euro op je loonstrook zien staan. Wie klaagt wordt uitgescholden en kan op zoek naar ander werk. Toch komt het voor in de Nederlandse horeca. Vakbond CNV is het zat. 

Het KRO-NCRV tv-programma Brandpunt zendt vanavond een reportage uit over moderne slavernij in delen van de Nederlandse horeca. Personeel wordt structureel uitgebuit, onderbetaald en met valse beloftes onder druk gezet. Een huis kopen of huren, pensioen opbouwen of vakantiedagen opnemen is daardoor onmogelijk in bepaalde delen van de horeca, concludeert Brandpunt.

In een poging een einde te maken aan deze misstanden zet het CNV een meldpunt op. “We maken werk van iedere melding en doen ook aangifte als het echt niet door de beugel kan”, zegt vakbondsbestuurder Jacqueline Twerda in De Ochtend op NPO Radio 1.

Luister hier naar het gesprek met Jacqueline Twerda en John Kerstens:

Vogelvrij

Een van de problemen is dat werknemers onder druk worden gezet om zwart geld te accepteren. “Je bouwt geen pensioen op. En stel dat je zwart werkt en een bedrijfsongeval krijgt? Dan heb je geen poot om op te staan. Je bent in feite vogelvrij.”

De horeca telt zo’n 53.000 bedrijven met 350.000 werknemers, dus handhaving is erg lastig. "Ik kan mij niet voorstellen dat een sector die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft hun mensen uitbuit. Als de prijzen voor een kop koffie of een hotelkamer omhoog gaan, dan kunnen er volgens mij normale salarissen worden betaald", vindt Twerda.

Wildwest-taferelen

De horeca-cao is al sinds 2014 verlopen. "Dan krijg je wildwest-taferelen. In feite sta je dan alleen tegen je werkgever. Niet iedereen is zo mondig om voor zichzelf op te komen", zegt PvdA-Kamerlid John Kerstens. "We pleiten voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt en nemen deze voorbeelden ook mee in het debat vanavond over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid."

De reportage van Brandpunt over moderne slavernij in de horeca wordt vanavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO 2.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1