appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

'We moeten opener zijn over onze angsten'

EO
vrijdag 28 februari 2020 | EO | Willem de Gelder

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder heeft hoogtevrees, vliegangst en is bang voor snelwegen. In het nieuwe programma Erik Scherder laat zich niet kisten gaat hij er de strijd mee aan. Hij pleit in Langs de Lijn en Omstreken voor openheid.

Erik Scherder in Langs de Lijn en Omstreken over angst

Scherder ging onlangs viral door een gesprek in De Wereld Draait Door waarin hij met Matthijs van Nieuwkerk snelwegangst besprak. In Langs de Lijn en Omstreken vertelde hij dat hij, als hij bij iemand in de auto zit, vaak intensief meekijkt met het rijgedrag. "Je hebt mensen die zo dicht op andere auto's rijden, dat is echt niet nodig", vertelt hij. Hij is bang dat de chauffeur de controle verliest.

Scherder vindt dat angsten best serieus genomen worden in Nederland, al wordt er ook best vaak om gelachen. Ook bij De Wereld Draait Door werd gelachen toen Scherder vertelde dat hij, bij hoofdpijn, soms denkt dat hij een hersentumor heeft. Hij snapt het best: "als je er zelf geen last van hebt, dan denk je: je hóeft daar toch niet aan te denken?"

Openheid

In het programma doen ook andere Nederlanders mee die hun angsten proberen te overwinnen. Piet Kramer bijvoorbeeld, die vaak paniekaanvallen krijgt in de supermarkt. Voor hem is vooral de openheid belangrijk: we moeten er meer over praten. "Ik had zelf veel aan mensen die open waren", vertelt hij. "Ik hoop dat ik mensen op de bank bereik die er ook niet open over durven te zijn", hoopt hij.

Terugluisteren: Erik Scherder in Langs de Lijn en Omstreken over angst

Het programma Erik Scherder laat zich niet kisten is op donderdagavond te zien om 22.20 op NPO 2. De eerste aflevering is te zien op NPO Start.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1