Achtergrond

'Kwetsbare mensen worden bij RTL ingezet voor een commercieel gewin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kwetsbare mensen worden bij RTL ingezet voor een commercieel gewin'

[KRO-NCRV] Moet er een onafhankelijke toezichthouder komen voor zelfhulp-televisie? De meningen in het Mediaforum zijn verdeeld. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt van wel, Galileo-eindredacteur Erik Noomen vindt van niet.

NRC Handelsblad publiceerde deze week een reeks artikelen over zelfhulpprogramma's van RTL. De krant sprak met ruim twintig kandidaten die door de zender zouden zijn misleid.

"Kwetsbare mensen worden nu ingezet voor een commercieel gewin", zegt D66-mediawoordvoerder Kees Verhoeven. Hij vindt dat er een toezichthouder moet komen. Maandag wil hij dit bespreken met staatssecretaris Dekker. Nederland heeft al een Commissariaat voor de Media maar deze kan bij RTL niet ingrijpen omdat de zender in Luxemburg gevestigd is.

Wurgcontracten

Volgens Verhoeven is het wenselijk dat de politiek kwetsbare mensen helpt die door wurg- en koppelcontracten tot dingen worden aangezet waar ze spijt van krijgen. Verhoeven noemt het een kwestie van goed fatsoen.

Erik Noomen ziet helemaal niets in het voorstel. "Merkwaardig dat een partij die het zelfbeschikkingsrecht zo belangrijk vindt wil dat programmamakers eerst langs een loket moeten om voor de kandidaten een verklaring van zelfredzaamheid te halen. De zender investeert geld om zo'n programma te maken. Dan mag je van de deelnemers ook verwachten dat ze het hele programma meedoen."

Eigen verantwoordelijkheid

Verhoeven erkent dat deelnemers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar hij trekt een parallel met de zorgplicht van banken.

Noomen heeft vaak deelnemerscontracten ingezien en blijft erbij dat een rechter voldoende is om een oordeel te vellen. Al moet hij na het lezen van de artikelen in NRC wel toegeven "dat het op lijkt dat er te grote middelen worden ingezet bij het maken van televisieprogramma's".

Journalist en voormalig correspondent Margriet Brandsma is het eens met Verhoeven. "Het is goed als kwetsbare mensen tegen zichzelf beschermd worden en dat omroepen gedwongen worden om meer aan nazorg te doen."

In het Mediaforum van vandaag ging het ook over hoe Nederlandse en Duitse media omgaan met het groeiende populisme:

Ster advertentie
Ster advertentie