Achtergrond
NTRVPRO

Sinds zijn boek kijkt heel Nederland vol verbazing, bewondering of afgrijzen naar Pastor Pierre Valkering

foto: Foto: Frank de Ruiterfoto: Foto: Frank de Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinds zijn boek kijkt heel Nederland vol verbazing, bewondering of afgrijzen naar Pastor Pierre Valkering

Pastor Pierre Valkering was altijd al een vat vol tegenstrijdigheden, maar sinds hij zijn boek Ontkleed, niet naakt staan publiceerde, kijkt heel Nederland vol verbazing, bewondering of afgrijzen naar de pastor. In de documentaire Pastor Pierre van Radio Doc praat Heleen Hummelen met een schare mensen rond Valkering ten tijde van de bezinningsperiode, waarin Pierre zelf geen contact had met de pers.

{podcast audio="115737" caption="Pastor Pierre | Dat fotografeer je niet - Afl.3 Geweld (22 september 2019)" }

Een vat vol tegenstrijdigheden

Hij draagt zijn lange haar in een knotje in de nek, houdt van spijkerbroeken. Op zijn vouwfietsje sjeest hij door de stad: naar het zwembad, naar vrienden of collega’s, naar parochianen of doodzieke mensen die hij de laatste sacramenten toedient in hospice het Veerhuis. Maar hij draagt ook een priesterboordje, heeft een ouderwetse manier van zich uitdrukken en gaat dagelijks vele malen bidden in 'zijn' kerk, de Vredeskerk in Amsterdam.

Quote

Ik heb hem ten stelligste afgeraden om dit te publiceren. Dit gaat je de kop kosten, want het instituut van de katholieke kerk accepteert dit niet en zal jou afstraffen

Fons Litjens, diaken

De Kerk was niet erg vergevingsgezind

Ter ere van zijn 25-jarig jubileum bij de Vredeskerk in Amsterdam bracht Priester Pierre Valkering eind maart het boek uit. In eigen kerk, voor zijn eigen parochie, met aansluitend een feest voor vrienden en bekenden bij Loetje aan de Amstel. In het boek bekritiseert Valkering de hypocrisie binnen de katholieke kerk, waar homoseksuelen zich gedwongen voelen om een dubbelleven te leiden, om de schijn op te houden van een bestaan zonder zonden.

Ter illustratie vertelt Valkering in het boek over zijn eigen geheime leven, waarin hij homosauna’s en darkrooms bezocht en verslaafd was aan porno. Naar eigen zeggen leeft Valkering inmiddels al geruime tijd keurig volgens het celibaat, maar de kerk, die niet op de hoogte was dat het boek eraan kwam, was niet erg vergevingsgezind. Direct na de publicatie werd Valkering op non-actief gesteld en afgelopen juli werd bekend dat hij niet meer terug hoeft te komen bij de Vredeskerk. Maar Valkering gaat niet akkoord met het besluit. Hij vecht zijn ontslag aan en wil gewoon priester kunnen blijven.

Quote

'Ik heb ontzettend lopen huilen, van 'Pierre, wat gebeurt er als jij weg moet hier?''

Sylvia van Steenis

De mensen rondom Valkering

Hoe loop je eigenlijk door de pastorie als je zo'n boek aan het schrijven bent? Wat voor gesprekken voer je met vrienden die meelezen? En wat voor gevolgen heeft de publicatie voor de parochie van de Vredeskerk? De radiodocumentaire Pastor Pierre onderzoekt deze vragen met de mensen rondom Pierre Valkering.

Het zijn mensen zoals Sylvia van Steenis, de kokkin van de priester, zijn zus en de mensen die hij had gevraagd om vooraf het boek te lezen. Ze beschrijven hoe de spanning opliep in de pastorie tijdens het schrijven van het boek en de verwarring die de publicatie teweegbracht binnen de parochie. Steenis over het moment van publicatie in de kerk: "Net of de tijd op dat moment ging stilstaan... Niemand dorst adem te halen."

Radio Doc - Pastor Pierre

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen voor RadioDoc. Eindredactie Jair Stein, eindmixage Jan de Wit (Postmen).

Je hoort Radio Doc elke zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie