appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken

Radio Doc
zondag 16 juni 2019 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

Elke avond vertrekt de laatste trein vol met jonge mannen en vrouwen die vanuit het Noordstation in Brussel naar Beervelde reizen. Het zijn mensen die misschien wel recht hebben op asiel in België, maar er niet willen blijven. Zij willen het land alleen maar doorkruisen op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Radio Doc schest in de documentaire De S53 een beeld van deze zogenaamde 'transmigranten'.

De S53

"Zie dat nu. Dat zijn er minstens twintig. Minstens." Een conducteur staat tegen een trein geleund, een grijze snor, een kepie en een grijs-oranje uniform. Hij wijst naar een groep jonge mannen en vrouwen wat verderop. Hij kijkt bezorgd. Hij trekt van zijn sigaret en blaast de rook zuchtend weer uit. "Het is elke avond hetzelfde."

Het vluchtelingentransport vertrekt weer

Het is twintig voor elf 's avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Lokeren. "Maar zij gaan niet naar Lokeren. Zij stappen allemaal uit in Beervelde. Zeker."

De mensen van Securail worden opgeroepen om de tickets van de jonge mannen en vrouwen te controleren. Allemaal een ticket van Brussel-Noord naar Beervelde. De treinbegeleider duwt zijn sigaret uit en wandelt naar de trein. De deuren gaan biepend dicht. "Allez, het vluchtelingentransport vertrekt weer."

Beervelde is een gehucht, met een kleine 2800 inwoners, waar niet veel te beleven is. Er zijn veel bossen. De oudste discotheek van België is er gevestigd. Elk jaar organiseert een adellijke familie er de Beerveldse Tuindagen. Maar in Beervelde ligt ook de grote snelwegparking Kalken, langs de E17.

Vanuit het station proberen de jonge mannen en vrouwen, te voet, door de velden, de parking te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais of Duinkerke en daarna verder richting het Verenigd Koninkrijk.

Dik ingepakte reizigers

Iedereen ziet hen vertrekken: dik ingepakte reizigers met warme lange jassen en hoodies, die met hun sokken in plastic zakjes glijden om droge voeten te behouden. Iets wat jonge scouts en gidsen ook doen op een regenachtig zomerkamp.

Medereizigers, treinbegeleiders, dorpelingen langs de route: iedereen kijkt naar hen. Maar niemand spreekt. De S53 is een documentaire over twee werelden die schielings langs elkaar scheren, maar elkaar nooit raken.

Radio Doc

Hét documentaireprogramma van Radio 1, met iedere week een kort en een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Je hoort Radio Doc elke zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1