appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Van brutale jongen tot koning Willem de Stille: in twee bezoeken aan Ierland is veel veranderd

AFP
woensdag 12 juni 2019 | AVROTROS | Mark Waterweg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Ierland aangekomen voor hun staatsbezoek. Dat land brengt waarschijnlijk herinneringen naar boven. In de jaren 70 riep de toen 11-jarige prins: "Alle Nederlandse pers oprotten!" Dat zou nu nooit meer gebeuren, zegt koningshuisdeskundige Philip Dröge in Radio EenVandaag.

Van brutale jongen tot koning Willem de Stille: in twee bezoeken aan Ierland is veel veranderd

Het gebeurde tijdens de traditionele fotosessie op vakantie in het Ierse Sneem. Het duurde de jonge prins Willem-Alexander toen net iets te lang. Zijn brutale uitspraak kwam hem direct op een waarschuwing van zijn moeder Beatrix te staan.

Kattenkwaad of een slechte opvoeding?

"Het was niets meer dan kattenkwaad", zegt journalist en koningshuiskenner Philip Dröge. Meer moet je er volgens hem niet achter zoeken. "Het paste sowieso in het patroon van die tijd', zegt Dröge, 'hij zat in een soort anti-journalisten periode." In de maanden ervoor had Willem-Alexander al een bal naar journalisten geschoten toen er voetballers op bezoek kwamen bij het paleis, en propjes naar journalisten geschoten tijdens het jaarlijkse defilé op Koninginnedag.

Maar zo licht zoals Philip Dröge er nu naar kijkt, zo zwaar tilden sommige journalisten destijds aan die incidenten. "Sommige journalisten spraken er schande van. Hij was veel te blasé en kreeg geen goede opvoeding, zei De Telegraaf."

Willem de Stille

De streken van toen kunnen we tijdens het huidige staatsbezoek aan Ierland wel vergeten. De koning heeft inmiddels zijn lessen geleerd, zegt Dröge. "Willem de Stille, noem ik hem nu altijd. Ik vind het nu dodelijk saai. Geef mij maar een lekker sappig verhaaltje, zo nu en dan."

In de jaren 90 en 00 wilde Willem-Alexander nog wel eens een slippertje maken, door bijvoorbeeld te pleiten voor het afschaffen van de 5 mei-viering of het verdedigen van het Videla-regime. "Maar het spannendste wat ik hem als koning heb zien doen, was het gooien van een wc-pot op Koningsdag", aldus Dröge.

Van brutale jongen tot koning Willem de Stille: in twee bezoeken aan Ierland is veel veranderd

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1