appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De vloek van de werkzoekende vijftigplusser

Radio Doc
zondag 2 juni 2019 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

In welke bochten moet je je wringen om als vijftigplusser aan een baan te komen? Radiomaker Misha Koole maakte een documentaire over hoop en wanhoop bij de werkloze mens op zekere leeftijd.

De vloek van de vijftiger

Geboren in 1962, die kan meteen afgeschreven worden

Eric Dankbaar

Het gaat goed met de economie. Dat betekent veel vacatures en weinig werkloosheid. En toch zijn er mensen die buiten de boot vallen; mensen die zich suf solliciteren zonder succes.

Mensen zoals Eric Dankbaar: "Mijn record staat op 20 minuten. Dat ik een mailtje stuur om 10 uur, en om tien voor half 11 heb ik de 'nee' al binnen". Waar dat aan ligt is hem wel duidelijk. "Dan heb ik het idee dat er een juffrouw zit die kijkt: geboren in 1962. Die kan meteen afgeschreven worden."

Een onderzoek naar de werkzoekende vijftigplussers

Radiomaker Misha Koole volgt een aantal vijftigplussers in hun moeizame zoektocht naar werk en onderzoekt hoe leeftijdsdiscriminatie hun leven en zelfbeeld beïnvloedt. En hij zocht de mensen op die juist een goede boterham verdienen aan diezelfde werkloze vijftigplussers: mensen die hen leren hoe ze meer moeten praten als Donald Trump en hoe ze van hun CV een spannend boek kunnen maken.

Mensen zoals arbeidsbemiddelaar Alexander Steegh: "Je bent Klaas Jansen en je bent 56 jaar. Dan heet je bij ons Klaas 5.6. Dat betekent dat Klaas volgend jaar 5.7 wordt. En daarna 5.8. Dus hij wordt steeds beter".

Radio Doc

Hét documentaireprogramma van Radio 1, met iedere week een kort en een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Je hoort Radio Doc elke zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1