appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Boerin over actie varkensboerderij: 'Deze actie gaat te ver'

ANP
dinsdag 14 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Het is onacceptabel wat we daar zagen gebeuren." Dat zegt boerin Elly Michiels-Fleuren. Ze reageert in Spraakmakers op de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel door dierenactivisten. De politie maakte gisteravond een einde aan de bezetting.

De bezetting van een varkensstal door dierenactivisten gaat te ver

Michiels-Fleuren heeft een gemengd bedrijf in bloembollen en vleesvarkens. Ze reageert: "Ik probeer altijd het gesprek aan te gaan, maar deze actie gaat veel te ver."

Volgens de activisten, die horen bij de internationale actiegroep 'Meat the Victims', heeft het Nederlandse publiek recht om te zien wat er gebeurt op een varkenshouderij. "Bij ons kunnen ze dag en nacht in de zichtruimte kijken hoe het er bij ons in de stallen aan toegaat", reageert de boerin.

Auto’s in de greppel

In de loop van de middag verzamelden tientallen boeren zich bij het bedrijf voor een tegenprotest. Daarbij werden enkele auto’s van activisten door de boeren in een greppel geduwd, tot ergernis van Michiels Fleuren. "Ik begrijp die emotie, maar ook de boeren moeten van andermans spullen afblijven."

Ik begrijp die emotie, maar ook de boeren moeten van andermans spullen afblijven

Elly Michiels-Fleuren

Aanhoudingen

De actievoerders in de boerderij kregen gisterenavond te horen dat ze mochten gaan als ze hun identiteitsbewijs lieten zien. "Het kan toch niet zo zijn dat als je je kan legitimeren, dat je mag inbreken in dit land", zegt Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, verontwaardigd.

"Ze hebben bewust de wet overtreden en zijn op een gewelddadige manier binnengekomen", aldus Geurts. "Als iedereen de rechtsstaat zo naar zijn eigen hand gaat zetten, dan hebben we een groot probleem in Nederland." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1